IDC Assen: Perfecte omstandigheden en spannende races tijdens derde wedstrijddag van 2023

2781
wiljan-van-wikselaar
Wiljan van Wikselaar | Dutch Supersport race | foto© Jan Timmerman

De derde IDC wedstrijddag van het seizoen op het TT Circuit Assen werd zaterdag 27 mei verreden onder nagenoeg perfecte weersomstandigheden. Het waren Paul Kroeze (Dutch ProClass 1000), Wayne Tessels (Dutch Superbike), Joep Overbeeke (Naked Bike), Michael Mijnten (ProClass 600) en Wiljan van Wikselaar (Dutch Supersport) die in hun klasse de overwinning voor zich op wisten te eisen.

Evenement: IDC Assen – 03
Circuit: TT Circuit Assen
Categorie: Dutch ProClass 1000, Dutch Superbikes, Dutch ProClass 600 / Naked Bike, Dutch Supersport
Tijd: 14:30-17:15 uur
Sessie: Races
Condities: Droog, zonnig, +/- 18 graden

Dutch ProClass 1000 race
Het was Paul Kroeze die na de eerste ronde als leider doorkwam voor Edwin Roskam en de vanaf de pole vertrokken Jan Boer. Een ronde later was het Roskam die de leiding over wist te nemen. Roskam met in zijn kielzog Kroese leken vervolgens iets weg te rijden bij de rest van het veld maar halverwege de 10 ronden tellende race zagen we Roskam terugvallen naar de vierde plaats. Nadat Kroeze hierdoor even de leiding in handen kreeg was het een ronde later Joop Netten die de leiding overnam.

Netten gaf zijn leidende positie in de resterende vier ronden niet meer uit handen waarmee hij na 10 ronden als winnaar werd afgevlagd voor Kroeze, De Boer, Gert-Jan Giesbers, Frank van den Heuvel en Roskam die na een sterk begin van de race uiteindelijk op ruim 14 seconden van de winnaar genoegen moest nemen met de zesde plaats.

Na afloop bleek dat Netten een jump-start had gemaakt met als gevolg een tijdstraf van 20 seconden en uiteindelijk de zesde plaats tot gevolg. De nummers twee t/m vijf schoven hierdoor een plaats op en Kroeze alsnog de winst in deze race kreeg toebedeeld

Dutch Superbikes race
Bij de start was het de vanaf pole vertrokken Wayne Tessels die de leiding nam en de eerste ronde als leider doorkwam voor Toine Gierkink, Ferry van Rijn, Joris Lentfert en Jordi van der Westen.

Tessels, Gierkink, Van Rijn en Lenfert wisten vervolgens afstand te nemen van de rest van het veld waarbij Tessels halverwege de 10 ronden tellende race met een voorsprong van ruim 4 seconden op Gierkink duidelijk de leiding in handen had.

Terwijl Tessels de leiding stevig in handen had streden zijn teamgenoten Druijff en Alexander Klaassen iets verder naar achteren in het veld een verbeten strijd uit voor de vijfde en zesde plaats in deze wedstrijd.

In de zesde ronde was het einde wedstrijd voor Lenfert, de Joris#18 Racing Team – MRP Racing coureur remde zijn machine bij het insturen van de Geert Timmerbocht onderuit terwijl Rik Bolt met nog twee ronden te gaan zijn machine met een technisch probleem in de pits parkeerde en Erik Elema in de slotfase ten val kwam in Duikersloot.

In de slotfase van de race wist Tessels zijn leidende positie vast te houden om uiteindelijk na 10 ronden met ruim 6 seconden op Gierkink als winnaar te worden afgevlagd. Ferry van Rijn passeerde op ruim 11 seconden van Tessels als derde de finish voor Van der Westen en Klaassen.

Aangezien Gierkink in deze race als gastrijder was ingeschreven mochten Van Rijn en Van der Westen na afloop als de nummer 2 en 3 met winnaar Tessels mee naar het podium.

Dutch ProClass 600 / Naked Bike race
Bij de start was het de vanaf de pole vertrokken Joep Overbeeke (Naked Bike) die het snelst weg was en de leiding nam voor Kevin de Haan (Naked Bike) terwijl Erwin Jacobs op de derde plaats rijdend de leiding nam van de Dutch ProClass 600 coureurs.

Net als tijdens de voorgaande twee races stond er in deze wedstrijd ook geen maat op Overbeeke. De Kawasaki coureur werd na 10 ronden dan ook opnieuw als winnaar afgevlagd, ruim 17 seconden voor De Haan die de tweede plaats voor zich opeiste terwijl Julian Neumann op meer dan een minuut de derde plaats voor zich opeiste. De Duitser reed deze race echter als gastrijder mee waardoor Carl Nengerman na afloop als derde mee mocht naar het podium.

Michel Mijnten wist uiteindelijk de winst voor zich op te eisen in de Dutch ProClass 600 klasse voor Hilco Borger en Walter Teunissen en de in de beginfase aan de leiding rijdende Jacobs.

1. Joep Overbeeke | Kawasaki | 18’23.141 (Naked Bike)
  2. Kevin de Haan | Kawasaki | +19,755 (Naked Bike)
  3. Michael Mijnten | Yamaha | +47,741 (ProClass 600)
  4. Hilco Borger | ……….| +48,553 (ProClass 600)
  5. Walter Teunissen | Suzuki | +50,064 (ProClass 600)

Volledige uitslag: ASS23-03_Dutch ProClass 600 – Dutch Naked Bike – Race – per class

Dutch Supersport race
Bij de start was het de vanaf de pole vertrokken Wiljan van Wikselaar die de leiding nam en na de eerste ronde als leider doorkwam voor Maik Duin, Selwin Hamden, Lucas Arends en Sven Wind.

Van Wikselaar wist vervolgens meteen een gaatje te slaan op de rest van het veld en kwam na 3 ronden als leider door met een voorsprong van ruim 3 seconden op de achtervolgers aangevoerd door Rik Kooistra voor Hamden, Arends en Duin.

Terwijl Van Wikselaar meer afstand wist te nemen ging het in de vierde ronde mis voor Kay van Steenbergen, de Yamaha coureur kwam in bocht 15 ten val.

Halverwege de 10 ronden tellende race was het Van Wikselaar nog steeds aan de leiding terwijl Hamden op iets meer dan 4 seconden weer de tweede plaats terug had weten te veroveren voor Kooistra, Arends en Duin.

In het tweede deel van de race wist Van Wikselaar zijn leidende positie met succes te verdedigen terwijl Hamden de tweede plaats steviger in handen kreeg en Duin, Kooistra en Arends er onderling een prachtige strijd van wisten te maken voor de derde en laatste podiumplaats.

Na 10 ronden was het dan ook Van Wikselaar die zijn Yamaha als eerste over de finish reed. Op iets minder dan 6 seconden werd Hamden als tweede afgevlagd terwijl Kooistra in deze derde race van het seizoen de derde en laatste podiumplaats voor zich opeiste. Arends werd vierde, Duin vijfde terwijl Leon Stolte na een prachtige strijd met Louis van Wijhe als zesde werd afgevlagd.

Na afloop kreeg de als vijfde gefinishte Duin een penalty, dit vanwege een overschrijding van de tracklimits en vervolgens niet teruggeven van zijn positie. Duin kreeg hierdoor een tijdstraf van 20 seconden met als gevolg dat hij van de vijfde naar de tiende plaats terugviel.