IDM pole voor Mikhalchik, Van Straalen, Booth-Amos en Reeves in Assen

889
Ilya Mikhalchik | Foto credit: Damon Teerink

Ilya Mikhalchik (IDM Superbike), Glenn van Straalen (IDM Supersport 600), Tom Booth-Amos (IDM Supersport 300) en Tim Reeves met Kevin Rousseau (IDM Zijspannen) vertrekken vanaf pole position tijdens de IDM races op het TT Circuit Assen.

Zaterdagochtend en aan het begin van de middag werd er een vervolg gegeven aan de IDM kwalificaties op het TT Circuit Assen. Alleen de IDM Superbike 1000 klasse reed vandaag beide sessies, de andere klassen reden vandaag de tweede kwalificatie op het Drentse circuit.

IDM Superbike 1000
Ilya Mikhalchik was tijdens de vrije traningen van vrijdag al het snelste en in de eerste kwalificatie zette de BMW-coureur een 1’37.6 op de klokken. Hiermee was Mikhalchik een drie tienden sneller dan Florian Alt die ook een 1’37’er op de klokken wist te brengen. De Nederlandse deelnemers, Pepijn Bijsterbosch, Ricardo Brink en Danny van der Sluis, eindigden buiten de top-tien in de eerste kwalificatie. De tweede kwalificatie werd na een aantal minuten stil gelegd, nadat kampioenschapsleider Dominic Schmitter in De Strubben hard ten val gekomen. De Zwitser bleef langs de baan liggen en had medische assistentie nodig. Een kwartier later werd de sessie voor vijftien minuten hervat. Mikhalchik hield zijn eerste positie vast en vertrekt zondag vanaf pole position voor Alt, Marc Moser, Bastien Mackels, Julian Puffe en Luca Grunwald. Bijsterbosch werd de beste Nederlander met een twaalfde tijd. Bijsterbosch was vierduizendste sneller dan Brink, die als dertiende eindigde. Van der Sluis mag achttiende aan de races beginnen.

IDM Supersport 600
Patrick Hobelsberger was het snelste in de eerste kwalificatie. Glenn van Straalen begon aan de sessie op plaats drie, maar wist met een zeer scherpe rondetijd van 1’41.156 de pole position te pakken in zijn thuiswedstrijd. Max Enderlein plaatste zich als tweede gevolgd door Hobelsberger. Zaterdag na de eerste kwalificatie stonden er nog zes Nederlanders bij de eerste tien, na de tweede sessie waren dat er nog vier. Gastrijder Sander Kroeze plaatste zich als vierde op de tweede startrij, terwijl Rob Hartog en Jeroen Hilster als negende en tiende aan de races mochten beginnen. Tussen plaats tien en twintig vinden we ook een groot aantal Nederlanders terug met: Joep Overbeeke (P13), gastrijder Jeffrey Buis (P14), Melvin van der Voort (P15), Rick Dunnik (P17), Gastrijder Finn de Bruin (P18) en Colin Velthuizen (P20), gevolgd door Milan Merckelbagh op P21. In het startveld van maar liefst 34 rijders wist een gastrijder Anne van Galen zich als drieëndertigste te kwalificeren voor de races. Roy Voermans is niet meer van de partij, nadat hij zijn tijdens een crash in de vrije training zijn sleutelbeen op twee plaatsen brak.

IDM Supersport 300
Gastrijder Tom Booth-Amos wist in de IDM Supersport 300 categorie de pole position te pakken. Na twee kwalificaties was de Brit, die normaal gesproken uitkomt in het WK, het snelste voor Dirk Geiger en Marvin Siebdrath. Twee Belgen, Luca De Vleeschauwer en gastrijder Sasha De Vits, wisten zich op de tweede startrij te kwalificeren. Thom Molenaar was de beste Nederlander op plaats zeven. Twan Smits, die dit jaar als eens op het IDM podium stond, zette een tiende. Walid Khan kwam tot een dertiende tijd ondanks een crash in de tweede kwalificatie, maar hem zien we in de race wel vaak naar voren komen. De overige Nederlanders plaatsten zich als volgt: Sven Doornenbal (P18), Mieke Abbink (P26) en Luuk de Ruiter (P27).

IDM Zijspannen
In deze klasse waren teamgenoten Tim Reeves met Kevin Rousseau en Bennie Streuer met Jeroen Remmé duidelijk een maatje te groot voor de rest van het veld. Na de kwalificaties stonden de twee combinaties één tiende van elkaar, terwijl het verschil met de derde combinatie van Mike Roscher en Anna Burkard meer dan drie seconden bedroeg. Reeves en Rousseau vertrekken vanaf pole position, maar Streuer lijkt met zijn nieuwe bakkenist Remme weer volledig hersteld te zijn van zijn rugblessure, gezien de snelheid die de combinatie op de baan laat zien. In totaal staan er zeventien spannen aan de start, waarbij Wout Vermeule met Jarno Bouius zich met een achtste tijd ook binnen de top-tien wisten te kwalificeren.

Northern Talent Cup
Voor de Northern Talent Cup is het raceweekend in Assen de voorlaatste van het seizoen 2021. Loris Veneman brak zijn sleutelbeen in de eerste vrije training en is niet meer van de partij. Ook de andere drie Nederlanders kwamen tijdens de trainingen ten val, maar kunnen wel de races rijden. Kas Beekmans was met een tiende tijd de snelste Nederlander na twee kwalificaties. Damian Boessenkool en Rio Olofsen eindigden als dertiende en negentiende. De pole position ging naar Lorenzo Luciano voor Jacopo Husciuc en Rossi Moor.

Yamaha R3 bLU cRU Cup
In deze klasse met BeNeLux en Duitse rijders wist Bryan Cohn zijn voorlopige pole position om te zetten naar een definitieve pole position. Cohen verbeterde zijn tijd niet, maar zijn snelle ronde van vrijdagmiddag was voldoende om vanaf de beste startpositie aan de races te beginnen. Op de voorste startrij vinden we nog twee Nederlanders terug; Sven Wind en Nick Roelfsema. Maandag zal er een volledig verslag volgen over het Yamaha R3 bLU cRU Cup weekend op het TT Circuit Assen.

Vanmiddag vanaf 14:30 uur staan er al vijf wedstrijden op het programma, die live te volgen zijn via het YouTube kanaal en de Facebookpagina van het IDM.Handige links IDM Assen 2021:

Tijdschema en volledige uitslagen
Fotoverslag
Live verslag races (zaterdag)
Live verslag races (zondag)

Racesport.nl Supporter

Bent u een trouwe bezoeker van deze website, wilt u het werk van het Racesport.nl redactieteam mede ondersteunen en daarnaast ook nog eens regelmatig kans maken op fantastische prijzen?

Word dan nu Racesport.nl supporter. Meer info: www.racesport.nl/supporter