IDM Superport 600: Wie kan er voor Nederlandse podiumplaatsen zorgen in Assen?

76
Dit grote startveld moet voor spektakel zorgen in Assen | Foto credit: Damon Teerink

In de IDM Supersport 600 klasse zijn er meerdere Nederlandse coureurs die voor een podiumplaats kunnen zorgen op het TT Circuit Assen. Ook hebben we met Milan Merckelbagh en Joep Overbeeke twee kanshebbers op een zege de IDM Superstock 600 categorie. Max Enderlein kan zijn titel in Assen prolongeren.

De IDM Supersport 600 heeft het grootste startveld van de IDM klassen, mede doordat zij samen de baan inkomen met de IDM Superstock 600 rijders. In beide categorieën zijn er Nederlandse kanshebbers voor het podium en zeker op het TT Circuit Assen. Regerend kampioen Max Enderlein heeft de kans om komend weekend zijn IDM Supersport 600 titel te prolongeren. De Duitser heeft een voorsprong van 73 punten op de nummer twee Martin Vugrinec. Na de twee races in Assen zijn er nog 50 punten te verdelen, dus Enderlein mag zelfs ruim punten verliezen op de Kroaat en dan kan hij nog steeds de titel veilig stellen.

Tom Toparis, die uitkomt voor het Nederlandse Benro Racing, staat derde in de tussenstand. De Australiër is echter niet van de partij in Assen, omdat hij dit weekend rijdt op de Wintor Motor Raceway in het Australische Supersport kampioenschap. Toparis gaat in deze competitie ruim aan de leiding in de tussenstand. Benro Racing is dit weekend helemaal niet van de partij in Assen, want de tweede rijder Guus Boes is nog niet hersteld van zijn polsblessures. Boes liep deze blessures op toen hij met zijn fiets ten val kwam in de paddock op Most.

Sander Kroeze is de beste Nederlander in de tussenstand. De 17-jarige coureur van MGM Racing staat vijfde in het klassement en hij won op de Lausitzring zijn eerste race in het IDM. Kroeze kan zeker nog naar boven kijken, want met nog vier races te gaan is de tweede plaats in het kampioenschap niet ver weg. Marc Buchner staat tussen Toparis en Kroeze in op een vierde plaats in het klassement. Luca Grunwald, een andere kandidaat voor de zege, is afwezig in Assen. De Duitser raakte geblesseerd aan zijn enkel bij een motorcrosstraining. Wayne Tessels staat zevende in de tussenstand. Tessels komt uit voor SWPN en is naast Kroeze zeker een kanshebber voor het podium of wellicht meer in Assen. Vasco van der Valk heeft nog niet de resultaten behaald die we van hem mogen verwachten, maar wellicht kan de thuisrace in Assen een ommekeer brengen in zijn seizoen. In de afgelopen twee jaar kon Van der Valk in Assen strijden voor de IDM podiumplaatsen. Kevin Mijwaart is Van der Valk’s teamgenoot bij Pearle Gebben Racing. Mijwaart kende in het begin van het seizoen veel blessureleed, maar komt nu race na race verder naar voren in zijn debuutseizoen op de Yamaha R6.

Jeroen Hilster zal met een gastoptreden van start gaan op het TT Circuit. Hilster strijdt met Oosterveen’s Ashford Formula Racing voor de titel in de ONK SuperCup 600 klasse en wil zich komend weekend graag meten met de IDM-rijders. Daarnaast wordt er binnen deze klasse ook gestreden in de IDM Superstock 600 categorie. Ook in deze klasse hebben we Nederlandse kanshebbers. Milan Merckelbagh begon het seizoen bij Benro Racing in de IDM Supersport 600, maar nadat beide partijen uit elkaar ging rijdt de jonge coureur uit Heerlen voor MGM Racing in de IDM Superstock 600 categorie. Merckelbagh is goed bezig in deze klasse, want hij wist in Schleiz tweemaal tweede te worden en in Most won hij zelfs beide races. Joep Overbeeke is de andere Nederlander in deze klasse. Overbeeke won een race op Zolder en staat momenteel zesde in de tussenstand. De Duitser Stefan Strohlein kan in Assen kampioen worden in de IDM Superstock 600 klasse.

Komend weekend wordt er zowel zaterdag als zondag een race verreden in de IDM Supersport 600 klasse. De eerste race gaat zaterdagmiddag om 16:10 uur van start en de tweede race begint zondagmiddag om 14:55 uur. Gezien het grote en sterke deelnemersveld ben je verzekerd van spektakel, wanneer je op één van de mooie tribunes van het TT Circuit zit tijdens deze wedstrijden.

Handige links IDM Assen 2019:

Tijdschema en volledige uitslagen
Fotoverslag

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App