Irwin en Bridewell verdelen zeges op Cadwell Park in mooie races op maandag

569
Glenn Irwin wint Race 2 voor Kyle Ryde en Jason O'Halloran - Cadwell Park | © Bennetts British Superbike Championship

Glenn Irwin en Tommy Bridewell hebben maandag middag de tweede en derde British Superbike race van het weekend op Cadwell Park gewonnen. De twee BeerMonster Ducati coureurs verdeelden de zeges op maandag in twee spannende races die pas in de laatste ronde beslist werden.

Na een spannende eerste British Superbike race van het weekend op zondagmiddag stonden er maandag nog twee races op het programma op Cadwell Park tijdens de zogeheten ‘Bank Holiday Monday’.

Race 2
In een hectische openingsronde waren het Kyle Ryde, Leon Haslam, Lee Jackson en Ryan Vickers die allemaal op een bepaald moment de leiding in handen hadden. Uiteindelijk was het Vickers die als winnaar uit deze onderlinge strijd wist te komen en de koppositie wist vast te houden. Hij bouwde een kleine voorsprong op richting de groep die achter hem reed maar in de zevende ronde ging het mis voor de LAMI OMG Racing Yamaha coureur. Hij ging onderuit in de ‘Chris Curve’ en zag zo zijn kans op een tweede overwinning van het seizoen uit zijn handen glippen.

Hierdoor kreeg Leon Haslam de koppositie in de schoot geworden maar in de tiende ronde was het Lee Jackson die aanviel en op agressieve wijze aan de inmiddels veertigjarige veteraan voorbijging. Haslam kwam hierbij bijna op het gras waardoor ook Ryde hem kon passeren.

Jackson hield het vier ronden vol waarna Ryde de leiding na een mooie inhaalmanoeuvre kon overnemen. Achter hen maakte Glenn Irwin – die vanaf de achtste plaats moest komen – een indrukwekkende opmars en de BeerMonster Ducati coureur ging op hetzelfde moment voorbij aan Haslam om zo de derde positie over  te nemen.

In de voorlaatste ronde rekende Irwin af met Jackson en richtte hij nu zijn pijlen op Ryde. Bij het ingaan van de laatste ronde maakte de Noord-Ier optimaal gebruik van het vermogen van zijn Ducati Panigale V4 R en ging hij op het recht stuk voorbij aan Ryde op de Yamaha YZF-R1. De Engelsman probeerde nog te counteren maar Irwin wist net als op zondag uitstekend te verdedigen.

Dit betekende de tweede overwinning op rij voor de BeerMonster Ducati coureur en zijn zesde van het seizoen. Ryde eindigde als tweede met Jason O’Halloran daarachter op de derde plaats. Leon Haslam werd vierde voor kampioenschapsleider Tommy Bridewell en Jackson, verder waren het Christian Iddon, Josh Brookes, Storm Stacey en Tom Neave in de top tien.

Klik hier voor de volledige uitslag

Glenn Irwin – Cadwell Park | © Bennetts British Superbike Championship

Race 3
Aan het einde van de middag was het tijd voor Race 3

nesb vicker

Het was Storm Stacey die zeer goed startte en de leiding in handen nam voor Kyle Ryde en Leon Haslam. Het duurde echter niet lang want de ROKiT BMW coureur viel meteen aan in ‘Park Corner’ en nam daarmee de koppositie over waarna Ryde ook al gauw afrekende met Stacey. Lee Jackson reed op de vierde plaats voor Jason O’Halloran en Glenn Irwin, kampioenschapsleider Tommy Bridewell reed daarachter op P7.

Opnieuw aarzelde Irwin niet lang en ging hij zo snel mogelijk voorbij aan Jackson. Teamgenoot Bridewell zag dit en volgde het voorbeeld waardoor de twee BeerMonster Ducati coureurs nu op de vierde en vijfde plaats reden.

Bij het ingaan van de derde ronde maakte Irwin opnieuw een positie goed door voorbij te gaan aan Stacey. Haslam en Ryde hadden op dit moment een kleine marge in handen maar het zou voor Irwin geen problemen opleveren om dit dicht te rijden. Wederom volgde Bridewell dit voorbeeld en schoof hij op naar P4 door voorbij te gaan aan Stacey.

Aan het eind van de vijfde ronde zette Ryde de aanval in en nam hij ter hoogte van de ‘Hairpin’ de leiding over van Haslam. Bij het daaropvolgende rechte stuk sloeg ook Irwin meteen toe en verwees hij de BMW coureur naar de derde plaats. Haslam viel snel terug want ook Bridewell wist hem zonder al teveel moeite te passeren.

Terwijl Ryde vooraan een hoog tempo aan de dag legde leken de twee Ducati coureurs dit goed bij te kunnen houden. In de achtste ronde kon Irwin op eenvoudige wijze de leiding overnemen op het rechte stuk richting ‘Park Corner’. Bridewell wist dat hij gauw moest handelen en sloeg toe op het rechte stuk van start / finish. Hiermee was het een 1-2 voor BeerMonster Ducati en daarmee een rechtstreeks duel tussen de nummer 1 en 2 in het kampioenschap. Haslam was op dit moment voorbijgegaan aan Ryde voor de derde plaats en leek zijn tempo weer helemaal gevonden te hebben, de BMW coureur kon mee met Irwin en Bridewell.

Nadat Bridewell een aantal ronden had toegekeken besloot hij dat het in de zestiende ronde tijd was om aan te vallen. Met een indrukwekkende uitremactie in ‘Park Corner’ nam de Engelsman de leiding over van zijn teamgenoot terwijl op dit moment ook Ryde, O’Halloran en Jackson weer de aansluiting hadden bij de top drie.

Bridewell pushte flink in de laatste drie ronden en deed er alles aan om buiten bereik van Irwin te blijven. Het werd nog zeer spannend maar de Engelsman deed precies genoeg om de overwinning veilig te stellen. Met slechts 0,057 seconde voorsprong over de finishlijn behaalde Bridewell zijn zevende overwinning van het seizoen en wist hij na de twee zeges van teamgenoot Irwin de marge in het kampioenschap weer heel iets te vergroten. Haslam reed een zeer indrukwekkende race en werd derde, daarachter eindigden Ryde, Jackson, O’Halloran, Iddon, Brookes, Stacey en Hickman in de top tien.

In het kampioenschap blijft Bridewell dus de leider met 303 punten maar Irwin staat er slechts 14,5 achter met een totaal van 288,5. Ryde schuift op naar de derde plaats met 252 punten voor O’Halloran met 248,5, Haslam staat vijfde met 227 punten.

Tommy Bridewell viert zijn overwinning met de fans – Cadwell Park | © Bennetts British Superbike Championship

Daarmee zit het reguliere British Superbike seizoen er nu op na acht raceweekenden en gaan we de laatste drie in waarin de puntentelling iets anders zal zijn (voorheen de Showdown). Waar de winnaar tot dusver 18 punten kreeg voor een overwinning wordt dat in de komende twee raceweekenden op Oulton Park en Donington Park 25 punten. In de seizoensafsluiter op Brands Hatch wordt dat zelfs 35 punten, het heeft er momenteel alle schijn van dat daar deze titelstrijd beslist zal worden.

Lees: British Superbike kampioenschap introduceert nieuw format vanaf 2023

Nederlanders
In de British supersport klasse kwam Jaimie van Sikkelerus op maandag sterk terug na een crash in de eerste race op zondag. De Nederlander werd achtste en bezit in het kampioenschap momenteel de zevende plaats. Jorel Boerboom kwam dicht bij de punten in de enige National Superstock 1000 race van het weekend door als zeventiende te eindigen.

De volgende ronde van het British Superbike kampioenschap wordt verreden in het weekend van 15 t/m 17 september op Oulton Park.

Handige links British Superbike Cadwell Park 2023:

Facebook | Instagram |  Twitter | Threads | YouTube

Dat kan d.m.v. een vrijwillige bijdrage via de betaallink vrijwillige bijdrage Racesport.nl  of door een bijdrage over te maken naar het volgende bankrekening nummer:

Facebook | Instragram |  Twitter | Threads | YouTube

Dat kan d.m.v. een vrijwillige bijdrage via de betaallink vrijwillige bijdrage Racesport.nl  of door een bijdrage over te maken naar het volgende bankrekening nummer: