Mahias wint spannend WorldSSP duel voor Viñales in laatste ronde op Magny-Cours

232
Lucas Mahias - Circuit de Nevers Magny-Cours | foto© Kawasaki Racing

Lucas Mahias heeft zondagmiddag de zeer spannende WorldSSP race gewonnen op het Circuit de Nevers Magny-Cours. Voor eigen publiek wist de Fransman in de laatste ronde een spectaculaire strijd te winnen van Isaac Viñales waarbij Ayrton Badovini als derde over de finish kwam. Voor de Nederlanders was het een teleurstellende race waarbij Jaimie van Sikkelerus als achttiende finishte terwijl Glenn van Straalen en Rob Hartog uitvielen.

Zondagmiddag om 12:15 uur ging de World Supersport race van start op het Circuit de Nevers Magny-Cours. De omstandigheden waren gunstig op het Franse circuit met een fel schijnende zon en een aangename temperatuur van zo’n 20°C. Voorafgaand aan deze negentien ronden durende race was het verschil tussen leider in het kampioenschap Randy Krummenacher en Bardahl Evan Bros. Racing Yamaha teamgenoot Federico Caricasulo slechts tien punten. Jules Cluzel was op papier ook nog steeds kanshebber maar de Fransman had een achterstand van 48 punten op de Zwitser.Het was Jules Cluzel die het beste van zijn plaats kwam en als leider de eerste bocht in ging voor polesitter Kyle Smith en Lucas Mahias. Er werd achter het drietal flink gestreden om in de beginfase een aantal plaatsen goed te maken maar vanwege een flinke crash achterin het veld ter hoogte van de eerste bocht werd de rode vlag gezwaaid en werd de race gestopt. In deze openingsronde kwam Glenn van Straalen ook ten val waarna hij een bezoek moest brengen aan het medical centre en de herstart dus niet zou halen.

De betrokken coureurs bij deze valpartij waren Federico Fuligni, Nacho Calero en wild-card Maximilien Bau. De reden voor de rode vlag was zodat de coureurs medische assistentie konden ontvangen en de marshals de machines op veilige wijze konden afvoeren.

Zo’n 25 minuten later werd de race herstart over nog maar 12 ronden door middel van de quick restart procedure zonder Fuligni, Calero, Bau en Van Straalen.

Jules Cluzel startte zeer goed en ging als leider de eerste bocht in voor Kyle Smith en Ayrton Badovini. Federico Caricasulo kwam naar de vierde plaats voor Randy Krummenacher, Lucas Mahias, Hikari Okubo, Corentin Perolari en Isaac Viñales.

Halverwege de eerste ronde ging het volledig mis voor Krummenacher. Bij het uitkomen van bocht 11 kwam de Zwitser met een gigantische high-sider ten val wat einde race zou betekenen. Perolari moest met hoge snelheid door het gras om Krummenacher te ontwijken waarbij de leider in het kampioenschap uiteindelijk ongedeerd bleef. Voor het kampioenschap was dit de uitgelezen kans voor Caricasulo om punten goed te maken en dit was dan ook precies hetgeen wat de Italiaan probeerde.

In de tweede ronde nam Caricasulo de koppositie over voor Cluzel, Badovini en Smith waarbij het erop leek dat de Bardahl Evan Bros. Racing Yamaha coureur meteen een gaatje kon slaan. Daarachter had thuisrijder Mahias de vijfde positie in handen voor Viñales met daarachter Okubo, De Rosa, Gradinger en Sebestyén in de top tien.

Caricasulo wist zeer snelle en constante rondetijden te rijden terwijl achter hem de strijd voor de tweede plaats volledig was losgebarsten. Dit zorgde ervoor dat de Italiaan al gauw een voorsprong van ruim twee seconden had opgebouwd. Cluzel was in een hevig duel verwikkeld met Badovini, Viñales, Smith, Mahias en Okubo voor de tweede plaats.

Echter ging het in de vierde ronde volledig mis voor Caricasulo aangezien hijzelf een fout maakte en onderuit ging. Het was een onschuldige schuiver maar het betekende dat hij de kans op de overwinning weg had gegooid en een groot aantal punten mis zou lopen. De machine had nauwelijks schade opgelopen waardoor hij zijn weg nog wel kon vervolgen.

Dit betekende dat de hevige strijd die eerst nog achter Caricasulo plaatsvond nu een rechtstreeks duel voor de overwinning was. Cluzel was nog steeds de leider van het groepje maar met name Viñales, Badovini en Mahias voerden de druk op bij de Fransman.

Terwijl Caricasulo weer een aantal plaatsen aan het goedmaken was ging hij wederom de fout in en kwam de Italiaan voor de tweede keer ten val. Ditmaal was het einde wedstrijd voor de Yamaha coureur en zou de stand in de top twee van het kampioenschap dus gelijk blijven.

Halverwege de race nam Viñales voor het eerst in de wedstrijd de leiding over en kwam ook thuisrijder Mahias naar voren. Hiermee verwezen ze Cluzel, die juist nu met het crashen van Krummenacher en Caricasulo goede zaken voor het kampioenschap kon doen, naar de derde positie met Badovini en Okubo daar kort achter in een kopgroep van vijf coureurs.

Met vijf ronden te gaan nam 2017 WorldSSP kampioen Mahias voor het eerst de leiding in handen. Viñales probeerde meteen te counteren maar de Fransman wist zijn lijnen goed te verdedigen. Badovini leek daarachter vooralsnog tevreden te zijn om vanaf de derde positie toe te kijken naar het duel dat zich daarvoor afspeelde terwijl Cluzel op de vierde positie er alles aan deed om aan te blijven haken.

Mahias en Viñales wisten een aantal meters weg te rijden van de achtervolging terwijl De Rosa binnen drie bochten van de vijfde naar de derde positie opklom. Badovini zakte af naar de vierde positie voor Okubo en de terugvallende Cluzel.

Met twee ronden te gaan zette Viñales de aanval weer in en nam hij de koppositie over van Mahias. Het tweetal was zo’n anderhalve seconde los van de concurrentie en zouden het in een rechtstreeks duel uit gaan vechten voor de overwinning.

Het kwam uiteindelijk aan op de laatste ronde en het tweetal zou er een absoluut spektakel van maken. Mahias dook in de slipstream van Viñales en viel aan bij het ingaan van bocht 5 (Adelaide). De Spanjaard kon echter verdedigen waardoor de Fransman het later nog een keer zou moeten proberen. Ter hoogte van de Imola chicane plaatste Mahias zijn aanval en nam hij de leiding op spectaculaire wijze over. Viñales probeerde meteen terug te slaan maar Mahias wist knap te verdedigen.

Het zou aankomen op de allerlaatste bochtensectie waarbij Mahias een compleet andere lijn reed dan Viñales. Het doel was om een aanval van de Spanjaard te blokkeren en dit was precies waar de Fransman in slaagde. Voor eigen publiek kwam Mahias voor het eerst sinds Qatar 2018 over de streep en behaalde hij de eerste non-Yamaha zege op zijn Kawasaki sinds Portimão 2017 toen Kenan Sofuoglu won, eveneens op de Puccetti Kawasaki.

WorldSSP rookie Viñales moest genoegen nemen met de tweede plaats terwijl Badovini daarachter als derde over de finish kwam. De Rosa werd vierde voor Okubo en de teleurgestelde Cluzel, daarachter eindigden Perolari, Gradinger, Smith (die European Supersport kampioen werd) en Sebestyén in de top tien. Jaimie van Sikkelerus kwam als achttiende over de finish, Rob Hartog moest de pitbox noodgedwongen opzoeken vanwege een technisch probleem.

In het kampioenschap blijft Krummenacher dus de leider met tien punten verschil richting Caricasulo, Cluzel scoorde tien punten en verkleint daarmee zijn achterstand naar 38 punten met nog twee races te gaan.

 

Handige links Pirelli French Round:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App