Zaterdagochtend ontvingen we op de Racesport.nl redactie het trieste bericht dat Martin van Soest plotseling is overleden. ‘Mister Pirelli’ en de voormalig Nederlands wegrace kampioen en Grand Prix coureur mocht slechts 63 jaar worden.

Martin van Soest, bij vele in de nationale en internationale wegracepaddock bekend als ‘Mister Pirelli’, werd een aantal weken geleden met hartklachten opgenomen in het ziekenhuis. Na een dotter- en stentbehandeling leek Van Soest vervolgens weer als herboren en was hij volgens eigen zeggen weer topfit.

Vrijdag, tijdens een zakelijk telefoongesprek met een Pirelli collega, kreeg Van Soest echter opnieuw lichamelijke klachten. Na met spoed opgenomen te zijn in het ziekenhuis kreeg hij een hersenbloeding en raakte hij vervolgens in een coma. De in Den Haag geboren en in Eindhoven wonende Van Soest overleed zaterdagochtend 29 december in het bijzijn van zijn naasten.

Martin van Soest (Den Haag 05 september 1955 – Eindhoven 29 december 2018)
Martin van Soest werd op 5 september in Den Haag geboren. Van Soest begon zijn motorsport carrière als jongetje op een crossmotor. Na met het motorsportvirus besmet geraakt te zijn kocht Van Soest een 50cc wegracer, het begin van zijn wegrace carrière. In 1979 kon er met behulp een aantal sponsors een 125cc MBA met Nico Bakker frame aangeschaft worden. Van Soest werd meteen Nederlands kampioen en kreeg een uitnodiging om de TT te rijden en vervolgens deel te nemen aan diverse Grand Prix races.

Tijdens zijn eerste TT viel Van Soest met een elfde plaats net buiten de WK punten (destijds kregen de eerste 10 WK punten), maar een week later in Francorchamps was het wel raak. Nadat zijn vriend en streekgenoot Henk van Kessel aan de leiding rijdend uitviel werd Van Soest derde en scoorde hij niet alleen zijn eerste WK punten maar tevens zijn eerste WK podium.

In 1984 stopte Van Soest als actief wegracecoureur om vervolgens door Pirelli gevraagd te worden als testcoureur. Naast zijn werk als Pirelli testcoureur werd Van Soest tevens vertegenwoordiger in Nederland voor het Italiaanse bandenmerk. De laatste jaren stond er op het visitekaartje de functie salesmanager Pirelli Benelux, maar de altijd goedlachse Van Soest zal bij velen in de paddock beter bekend staan als ‘Mister Pirelli’.

In onderstaande video van RTV Drenthe een prachtige reportage (TT journaal 2013) over Martin van Soest.

Namens de gehele Racesport.nl redactie wensen wij de familie van Soest, verdere naasten en geliefden veel sterkte in deze moeilijke tijd.Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App