Ook Ducati tot einde seizoen 2026 als fabrikant actief in MotoGP

68
carmelo-ezpeleta
Carmelo Ezpeleta (l) en Claudio Domenicali (r) | foto© Ducati Corse

Ducati en Dorna Sports SL hebben hun na afloop van dit seizoen aflopen contract met vijf jaar verlengd. Na KTM is Ducati de tweede fabrikant die hiermee hun aanwezigheid als fabrikant in de koningsklasse tot aan het einde van het seizoen 2026 heeft bevestigd.

Ducati en Dorna Sports SL laten in een officiële persverklaring weten blij te zijn met een nieuwe getekende overeenkomst, een overeenkomst waarmee de aanwezigheid van de in Bologna gevestigde fabrikant in het MotoGP-wereldkampioenschap van 2022 t/m 2026 is gegarandeerd.

Ducati is sinds het seizoen 2003 vertegenwoordigd in de MotoGP klasse en kende er al vele successen. Al in haar zesde Grand Prix wist men destijds met Loris Capirossi haar eerste MotoGP zege te behalen (Catalunya 2003) om vervolgens in 2007 met Casey Stoner de eerste MotoGP wereldtitel veilig te stellen. In de achttien seizoenen waarin Ducati tot nu toe actief is in de MotoGP klasse heeft men 160 podiumklasseringen weten te behalen, waaronder 51 overwinningen.

Claudio Domenicali, CEO Ducati Motor Holding: “Racen is altijd al een echt fundamenteel onderdeel geweest van het merk Ducati en zal dat ook in de toekomst blijven. In feite is het niet alleen een manier om de passie en vrolijkheid van de Ducatisti over de hele wereld te voeden, maar ook een geavanceerd onderzoekslaboratorium waar de meest geavanceerde materialen en de meest innovatieve ontwerpmethoden worden getest. Het is ook het trainingsveld waar onze jonge ingenieurs groeien om onze klanten te voorzien van state-of-the-art motoren in termen van technologie en emotionaliteit van gebruik, zoals de Superleggera V4 en Multistrada V4 onlangs hebben aangetoond. In beide gevallen, hoewel met zeer verschillende declinaties, is de ervaring die is opgedaan in MotoGP daarbij van fundamenteel belang geweest. Deze hernieuwde overeenkomst bevestigt dat, terwijl we van plan zijn om ons productaanbod buiten de wereld van de sportmotoren verder uit te breiden, het circuit en de high-performance motoren een centraal element blijven voor Ducati. Ik wil Dorna Sports en in het bijzonder Carmelo Ezpeleta bedanken voor hun geweldige werk door de jaren heen, werk dat de MotoGP tot een werkelijk buitengewoon mediaplatform heeft gemaakt”.

Carmelo Ezpeleta, CEO Dorna Sports: “Dorna Sports is trots op de voortzetting van de samenwerking met Ducati en dankt de fabriek voor haar loyaliteit aan het kampioenschap. We zijn vereerd om de iconische Italiaanse fabrikant te mogen begeleiden bij het bereiken van de mijlpalen in het verleden en zijn verheugd om deze nieuwe episode in de geschiedenis te kunnen delen met twee heldere jonge sterren zoals Jack Miller en ‘Pecco’ Bagnaia. Hun potentieel en talent zal zeker een van de troeven zijn van het FIM MotoGP-wereldkampioenschap van 2021 dat we zo dadelijk zullen starten”.

Luigi Dall’Igna, General Manager van Ducati Corse: “We zijn blij dat we onze deelname aan de MotoGP tot eind 2026 kunnen bevestigen. De afgelopen jaren heeft de Desmosedici GP bewezen een van de meest competitieve motoren op de grid te zijn, en de wereldtitel voor constructeurs van 2020 is daar een verder bewijs van. Hoewel de reglementen van dit jaar geen belangrijke technische ontwikkelingen toelaten, zullen we het seizoen 2021 met dezelfde passie en toewijding tegemoet treden. Het doel is om samen met onze nieuwe rijders te vechten voor de MotoGP-titel en de basis te leggen voor onze toekomstige inzet binnen het kampioenschap.”

Jack Miller en Francesco Bagnaia vormen in 2021 het Ducati Team en zullen begin maart voor het eerst dit jaar in actie komen tijdens de eerste Official MotoGP Test op het Losail International Circuit in Qatar.Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App