Toprak Razgatlioglu heeft de eerste race op Circuito do Estoril gewonnen, voor Chaz Davies en Garrett Gerloff. Jonathan Rea werd vierde en dat was ruim voldoende om zijn zesde titel(!) veilig te stellen. Michael van der Mark ging in de beginfase onderuit toen hij in gevecht was om de podiumplaatsen.

Toprak Razgatlioglu was de snelste in de Superpole en mocht dus vanaf de beste startpositie vertrekken tijdens de eerste race op Estoril. Jonathan Rea en Scott Redding moesten in het achterveld starten vanwege crashes in de Superpole. Rea startte vanaf plaats vijftien en Redding begon als tweeëntwintigste aan de zaterdagwedstrijd. Rea moest drie punten scoren om opnieuw wereldkampioen te worden. Sylvain Barrier crashte ook in de Superpole. De Fransman raakte daardoor geblesseerd en kon niet van start gaan.

Michael van der Mark begon als zesde aan de wedstrijd. De Rotterdammer rijdt dit weekend zijn laatste wedstrijden voor Yamaha na vier seizoenen. Om Van der Mark te bedanken heeft de Japanse fabrikant een speciale kleurstelling voor hem ontwikkeld. Op de kuip staat ‘Dankje Mikey’. Van der Mark staat vierde in het kampioenschap, maar maakt nog kans op plaats drie.

De zon was aanwezig in Portugal toen de rode lichten werden gedoofd. Razgatlioglu wist zijn pole position optimaal te benutten en pakte de leiding voor Garrett Gerloff en Michael Ruben Rinaldi. Van der Mark behield zijn zesde stek. Rea wist in de eerste ronde al op te klimmen naar plaats acht. Ook Redding kende een goede start. De Brit won zeven posities met zijn Ducati en kwam als vijftiende door na de eerste ronde.

Rea ging vervolgens verder met zijn opmars. Hij passeerde Van der Mark en Lowes in de eerste bocht in de tweede ronde en belandde daarmee op plaats vijf. Van der Mark wist een paar bochten later ook Lowes te verschalken. Rea pakte daarna ook Leon Haslam en Rinaldi aan, wat hem op plaats drie bracht. Op dat moment hadden Razgatlioglu en Gerloff een gaatje geslagen aan kop. Een paar ronden later pakte Van der Mark de vierde plaats af van Rinaldi.

Redding had moeite om door het veld te komen en in de zesde ronde moest de Brit zijn Ducati aan de kant parkeren vanwege een technisch mankement. Dit betekende dat Rea zijn zesde World Superbike titel definitief binnen had! Ondertussen wist Razgatlioglu een gat te slaan aan kop. Er ontstond een groep van vier coureurs voor plaats twee. Gerloff, Rea, Van der Mark en Chaz Davies. In de achtste ronde viel er iemand af en dat was Van der Mark! De Nederlander baalde als een stekker, want daarmee is derde plaats in het kampioenschap meteen onbereikbaar.

Rea haalde vervolgens Gerloff in en Davies deed even later hetzelfde. Leider Razgatlioglu had op dat moment ruim drie seconden voorsprong. Halverwege de race viel Rea wat terug. De kersverse kampioen zag Davies en Gerloff langszij komen. Federico Caricasulo ging in ronde dertien onderuit. Razgatlioglu wist zijn voorsprong van vier seconden op Davies te controleren en won daardoor de eerste race op Estoril. Davies en Gerloff mochten met de Turkse coureur mee naar het podium.

De vierde plaats was voor Rea, die zijn zesde World Superbike titel op rij behaalde. Alvaro Bautista leek de grote strijd om plaats vijf te gaan winnen, maar met een paar ronden te gaan ging de Spanjaard onderuit met zijn Honda. Haslam werd uiteindelijk vijfde vlak voor Lowes, Rinaldi, Xavi Fores, Loris Baz en Tom Sykes die tiende werd.

Zondag start de Superpole race in Estoril om 12.00 uur Nederlandse tijd.

Handige links Pirelli Estoril Round 2020:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag
Bent u een trouwe bezoeker van deze website, wilt u ons werk mede ondersteunen en daarnaast ook nog eens regelmatig kans maken op fantastische prijzen?
Word dan nu Racesport.nl supporter. Middels een vrijwillige bijdrage van minimaal € 15,00 mag u zich met recht een trouwe Racesport.nl supporter* noemen. Als Racesport.nl supporter ondersteunt u niet alleen het werk van de Racesport.nl redactie maar dingt u ook nog eens regelmatig mee naar fantastische prijzen. De acties hiervoor en uitslagen hiervan worden vanaf nu uitsluitend en exclusief middels een speciale Racesport.nl supporters nieuwsbrief gepubliceerd en bekend gemaakt.
Ook Racesport.nl supporter worden? Dat kan via de volgende betaallink:  ING – Betaalverzoek 

* Racesport.nl bezoekers betalen minimaal € 15,00 en zijn daarmee een seizoen lang als Racesport.nl supporter verbonden aan de site. In januari ontvangt u automatisch een e-mail met de vraag of u zich opnieuw voor een seizoen wilt aanmelden.
Bij betaling graag uw e-mailadres vermelden waarop u de nieuwsbrief wenst te ontvangen. Een e-mail sturen naar office@racesport.nl kan ook.

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App