Na vijf maanden zonder races vond vrijdag 31 juli in Jerez de herstart plaats van het 2020 FIM Superbike World Championship seizoen. Loris Baz en Ten Kate Racing Yamaha kenden een sterke eerste dag op het Zuid-Spaanse circuit, een dag die werd afgesloten met de snelste rondetijd van de dag.

Vrijdagochtend tijdens de eerste vrije training was Baz meteen goed op dreef, dit ondanks hij tijdens de sessie te kampen kreeg met een klein technisch probleem. De Ten Kate Racing Yamaha coureur liet zich er echter niet door uit het veld staan, noteerde een snelste ronde van 1’40.249, een rondetijd. Deze rondetijd bleek uiteindelijk goed voor de snelste ronde van de sessie.

Later op de dag concentreerden Baz en Ten Kate Racing Yamaha zich op het rijden van een lange run en het uittesten van een nieuwe door Pirelli meegenomen achterband. De Fransman liet hierin ook een indrukwekkend tempo zien. Zonder een zachte band te hebben gebruikt eindigde de in Nederlandse dienst rijdende Fransman in deze sessie als vijfde op de tijdlijst.

Aan het einde van de dag bleek de snelste tijd, gereden tijdens de eerste vrije training, voldoende voor de bovenste plaatst op de samengestelde tijdlijst van deze eerste dag in het warme Jerez de la Frontera.

Loris Baz: “Het was een goede eerste dag, ook al ging het vanmorgen een beetje op en neer vanwege een klein technisch probleempje. We hebben na de tests in Barcelona en Assen besloten dat we iets aan de motor moesten veranderen, vooral voor de hitte, dus we hebben vanochtend wat aanpassingen gedaan en ik heb er alle vertrouwen in dat we morgen met vertrouwen aan de race kunnen beginnen. Het is altijd geweldig om een sessie als eerste af te sluiten en je rondetijden te verbeteren, ook al is het maar een vrijdag. Vanmiddag hebben we 20 ronden gereden op één set banden en het voelde vrij goed aan, dus ik denk dat we er goed voorstaan.

Kervin Bos, Ten Kate Racing Yamaha teammanager: “Wat een prachtige eerste dag. De eerste sessie van de dag hebben we gebruikt om een aantal chassis afstellingen te testen. Hier kwamen een paar zeer snelle rondetijden uitrollen. De tweede vrije trainingen hebben we gebruikt voor het rijden van een 21 ronden tellende race run, een run die snel een zeer constant was. De rondetijd uit de eerste vrije training was daarnaast ook nog eens goed voor de snelste ronde van de dag, dus ik denk dat ik kan stellen dat zowel Loris als ook Ten Kate Racing Yamaha er klaar voor is om morgen te gaan racen. Naast dat Loris het vandaag erg goed deed denk ik ook dat we kunnen zeggen dat de jongens binnen EAB Ten Kate Racing het vandaag ook erg goed gedaan hebben. Steven Odendaal noteerde de tweede tijd van de dag in de WorldSSP klasse, dus al met al was het een zeer goede dag voor ons.”

Voor Loris Baz en het Nederlandse Ten Kate Racing Yamaha staan er zaterdag in Jerez een derde vrije training, de Superpole kwalificatie en de eerste race van het weekend op het programma.

 

Handige links Pirelli Spanish Round 2020:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App