Wiljan van Wikselaar 2023 Dutch Supersport kampioen

2397
wiljan-van-wikselaar
203 Dutch Supersport kampioen Wiljan van Wikselaar | foto© Jan Timmerman

Wiljan van Wikselaar heeft zaterdag op het TT Circuit Assen de Dutch Supersport titel veiliggesteld. De Yamaha coureur had aan de winst in de eerste wedstrijd van de dag voldoende om de titel in de wacht te slepen. De tweede race van de dag ging naar Sven Wind terwijl Van Wikselaar niet aan de start verscheen in deze race vanwege een technisch probleem in de warm-up lap.

Twee wedstrijden stonden er zaterdag op het TT Circuit Assen op het programma tijdens de finaleronde van het 2023 IDC seizoen. Alvorens de twee races werden verreden stond er eerst nog een kwalificatie op het programma. In deze kwalificatie was het Wiljan van Wikselkaar die met een snelste ronde van 1’42.882 de pole voor zich opeiste voor Selwin Hamden en Leon Stolte. Voor de als achtste geklasseerde Lucas Arends verliep de kwalificatie allesbehalve naar wens. De Track Support Racing coureur kwam lelijk ten val waarbij hij een voetblessure opliep en hem weerhield om deel te nemen aan de races.

Race 1
Meteen na de start waren het Van Wikselaar en Rik Kooistra die het hazenpad kozen en afstand wisten te nemen van een groepje achtervolgers met daarin Selwin Hamden, Stolte, Swen Wind, Milan Merckelbagh, Finn de Bruin en Sven Wind. Stolte viel echter in de tweede ronde door een foutje terug naar een positie net buiten de top tien.

Na een aantal ronden kon ook Kooistra het tempo van Van Wikselaar niet meer volgen. Kooistra kwam hierdoor alleen rijdend op de tweede plaats door terwijl Hamden inmiddels de derde plaats stevig in handen had. Merckelbagh, Wind en de inmiddels weer naar voren gekomen Stolte volgden op de plaatsen vier, vijf en zes.

Ondanks zijn opmars ging het vervolgens opnieuw mis voor Stolte, een technisch probleem zorgde ervoor dat het dit keer definitief einde race was.

De leidende positie kwam in de slotfase van deze eerste race van de dag niet meer in gevaar. De Yamaha coureur werd na tien ronden dan ook als winnaar afgevlagd voor Kooistra, Hamden en Merckelbagh terwijl de top vijf werd gecompleteerd door Wind. Aangezien Merckelbagh als gastrijder aan de start stond werd hij niet in de uitslag opgenomen.

Met zijn overwinning mocht Van Wikselaar na afloop niet alleen de hoogste trede van het podium beklimmen, het was tevens voldoende om de 2023 titel veilig te stellen.

Race 2
Met de titelstrijd inmiddels beslist begonnen vierentwintig Dutch Supersport coureur aan hun laatste race van het seizoen. Het was Kooistra die na de eerste ronde als leider doorkwam voor gastrijder Merckelbagh, Wind, Hamden en Duin. Opvallend was de afwezigheid van de eerder op de dag tot kampioen gekroonde Van Wikselaar, dit nadat een technisch probleem hem in de warm-up weerhield om deel te nemen aan de race.

Vooraan het veld ontstond er een kopgroep van zes rijders die aan elkaar gewaagd waren en regelmatig van positie wisselden. Merckelbagh, Kooistra, Stolte, Duin en Hamden zaten na vijf ronden nog steeds binnen een seconde terwijl ook Thijs Westenbrink, Wind en De Bruin daar vlak achter nog een flink partijtje meebliezen.

In de slotfase leken Merckelbagh, Kooistra, Duin en Stolte een klein gaatje te slaan maar het was Wind die met een sublieme ronde meteen het gaatje weer dicht wist te rijden waardoor vijf coureurs in de laatste twee ronden uit moesten gaan maken wie deze laatste race van 2023 op zijn naam zou gaan schrijven.

Merckelbagh begon als leider aan de laatste ronde, de Yamaha coureur gaf deze positie niet meer uit handen en werd als winnaar afgevlagd voor Kooistra, Wind, Stolte en Hamden terwijl Duin in de laatste bocht rechtdoor schoot, de nodige tijd verloor en na een sterk gereden race genoegen moest nemen met de zevende plaats.

De uitslag van de race bleek echter anders. De als eerste over de finish gekomen Merckelbagh werd vanwege zijn status als gastrijder niet in de uitslag opgenomen terwijl Kooistra, Westenbrink en ook Kevin de Haan na afloop een penalty (20 seconden tijdstraf) kregen vanwege een ongeoorloofde proefstart voor de race in de pitlane. De winst ging hierdoor naar Wind voor Hamden, Stolte, Duin en De Bruin. Kooistra werd ondanks zijn penalty als zevende geklasseerd net voor Westenbrink die hierdoor genoegen moest nemen met de achtste plaats.

Zo kwam er zaterdagmiddag in Assen voor de Dutch Supersport coureurs met een bewogen tweede race van de dag en het nodige tumult een einde aan het 2023 IDC seizoen.