Vanaf zaterdag 26 mei tot en met vrijdag 8 juni worden de jaarlijkse TT races op het Isle of Man verreden. Tijdens de eerste week waren de weergoden de coureurs, teams en toeschouwers tot dusver goed gezind voorafgaand aan de raceweek die vanaf zaterdag zal beginnen. Hoe zijn deze trainingen tot nu toe verlopen? 

Afgelopen zaterdag 26 mei is de 2018 editie van de legendarische en prestigieuze Isle of Man TT begonnen. Het jaarlijks terugkerende spektakel op het eiland tussen Engeland en Noord-Ierland vindt dit jaar plaats vanaf 26 mei tot en met 8 juni waarbij de eerste week de trainingen verreden worden en de eerste races op zaterdag 2 juni van start zullen gaan met het slotstuk, de Senior TT, op vrijdag 8 juni.

Waar de weersomstandigheden vorig jaar een grote en negatieve rol speelden met veel afgelaste trainingen en zelfs een gecancelde Supersport wedstrijd is dat dit jaar totaal anders en is het weer op het Isle of Man nagenoeg perfect. Met alleen een verwachte regenbui op aanstaande vrijdag zijn de voorspellingen dat het tot aan het einde van het evenement droog en zonnig zal zijn met een temperatuur van rond de 20°C.

Op zaterdagavond gingen de coureurs voor het eerst rond op het 37.73 mijl, 60.72 kilometer lange stratencircuit. Hierin gingen eerst de nieuwkomers de baan op voor een snelheid-gecontroleerde ronde achter een instructeur om de baan op gematigde snelheid nog eens goed te leren. Vervolgens mochten de ervaren coureurs het circuit op voor hun eerste trainingen waarin meteen al zeer snelle ronden gereden werden, zeker vergeleken met de eerste trainingen een jaar eerder. In de Lightweight categorie was het Michael Dunlop die met een 120.8 mph gemiddeld de snelste was voor Ivan Lintin en Derek McGee. In de Supersport klasse was het Dean Harrison die met een 125.8 het snelst was voor Michael Dunlop en Conor Cummins. Het snelste Sidecar duo bestond uit John Holden en Lee Cain voor Francois Leblond en Marlene Couillard en John Saunders / James Saunders.

Op zondag stonden er geen trainingen op het programma waarna er een dag later wel weer gereden werd op de ‘Snaefell Course’. Hier gingen ook voor het eerst de grotere Superbike en Superstock machines de baan op waarbij Dean Harrison met een indrukwekkende 131.3 mph ronde het snelst was voor Michael Dunlop en BSB-coureur Peter Hickman. In de Superstock klasse was Hickman het snelst op zijn BMW S1000RR met een 130.2 mph ronde voor Conor Cummins en Dan Kneen. De snelste Supersport coureur was Ivan Lintin met een 123.5 voor Jamie Coward en Derek McGee. In de Sidecar categorie waren het opnieuw John Holden en Lee Cain die met een 113.6 mph het snelst waren voor de gebroeders Ben en Tom Birchall voor het duo met 17-voudig TT winnaar Dave Molyneux en Dan Sayle.

Een dag later, dinsdagavond, werd er wederom getraind en waren de omstandigheden ideaal. Het was Dean Harrison die met een fenomenale 133.4 mph (214.7 km/h) gemiddeld (!), de op één na snelste ronde ooit gereden op het eiland, het snelst was op zijn Kawasaki ZX-10RR. Hierdoor bleek maar weer hoe hard er gereden kan worden als de weergoden en het in goede staat verkerende asfalt het toelaten. Achter de Brit waren Michael Dunlop met een 132.3 mph en Dan Kneen met een 132.2 mph. In de Superstock klasse was Peter Hickman wederom het snelst met een 130.6 mph voor Dean Harrison en Dan Kneen. Michael Dunlop was het snelst in de Supersport klasse met een 125.2 mph voor James Hillier en Ivan Lintin. In de Lightweight klasse was het Ivan Lintin met een 119.1 mph die de snelste tijd wist te rijden voor Stefano Bonetti en Adam McLean. De sidecar klasse werd wederom aangevoerd door John Holden en Lee Cain met een 115.7 mph voor de gebroeders Birchall.

William Dunlop, broer van Michael, zoon van de beroemde Robert en neefje van de legende Joey heeft besloten om de TT vroegtijdig te verlaten. De Noord-Ier kampte nog met een blessure die hij opliep tijdens de North West 200 en had ook enkele familiezaken die voorrang hadden.

Op woensdag, donderdag en vrijdag zullen er opnieuw trainingen worden verreden waarbij alle klassen, ook de elektrische TT Zero, in actie zullen komen. Op zaterdag wordt de eerste Superbike race en de eerste Sidecar race verreden, maandag de eerste Supersport race en de Superstock race, woensdag de tweede Supersport race, de Lightweight race en de TT Zero race met vrijdag de tweede Sidecar race en de grote Senior TT Superbike race afsluiter.

Via deze link kunnen de trainingen en wedstrijden live gevolgd worden middels een live-timing scherm en rechtstreeks radio verslag van Manx Radio TT.