Buis terechte winnaar na ijzersterke WorldSSP300 race in Catalunya

1406
Jeffrey Buis | Foto credit: Randy van Maasdijk

Jeffrey Buis heeft zijn tweede WorldSSP300 zege van het seizoen gescoord in Catalunya. De regerend wereldkampioen was de terechte winnaar, nadat hij verreweg het meest aan kop reed. Bahattin Sofuoglu finishte als tweede voor Ton Kawasaki. Met een dertiende plaats waren er ook drie WK-punten voor Koen Meuffels.

De eerste startrij voor de World Supersport 300 race in Catalunya werd gevormd door Inigo Iglesias, Bahattin Sofuoglu en Tom Booth-Amos. De Nederlanders hadden zich als volgt gekwalificeerd: Jeffrey Buis (P7), Victor Steeman (P14), Koen Meuffels (P19) en Ruben Bijman (P22). Kampioenschapsleider Adrián Huertas moest vanaf plaats acht aan de race beginnen. De Spanjaard begon aan de race met een voorsprong van 21 punten op Booth-Amos. Het was bewolkt, maar droog toen de rijders van start gingen voor een race over twaalf ronden.

Toen de lichten uitgingen werd het een slipstream gevecht naar de eerste bocht. Buis kwam uitstekend weg en ging achter Sofuoglu als tweede de eerste bocht in. Vervolgens nam de regerend wereldkampioen ook gelijk de leiding over. De overige drie Nederlanders reden achter elkaar net buiten de top-vijftien na de openingsronde. Zoals praktisch altijd kon er niemand wegkomen en bleef er een grote kopgroep bij elkaar. Booth-Amos, Buis, Sofuoglu en Huertas deden in de openingsronden het kopwerk. Bij het ingaan van de vierde ronde ging het mis voor Booth-Amos. De Brit kwam voor het aanremmen van de eerste bocht klem te zitten, raakte een andere rijder en crashte.

Een zeer groot deel van het veld bleef als één lint de rondjes maken over het Catalunya circuit. Buis bleef sterk rijden en rond de helft van de race probeerde hij zelfs alleen weg te rijden. Zijn teamgenoot Huertas wist hem weer te achterhalen. Het zou aankomen op de laatste ronde, terwijl de groep in de voorlaatste ronde door diverse crashes iets kleiner was geworden. Buis ging als leider de laatste ronde in, nadat hij gedurende de race al verreweg het meeste kopwerk had gedaan. In de laatste ronde hadden de andere rijders geen kans om Buis te passeren, omdat hij een zeer hoog tempo bleef rijden. Het betekende de tweede zege van Buis in het seizoen 2021.

Sofuoglu eindigde als tweede en Ton Kawakami pakte een podiumplaats. Kampioenschapsleider Huertas eindigde als zevende, waardoor hij nu 30 punten voorsprong heeft op Booth-Amos in het kampioenschap. Meuffels eindigde binnen twee seconden van winnaar Buis als dertiende. Bijman kwam net tekort voor een WK-punt, nadat hij als zestiende over de finish kwam. Steeman viel in de eerste helft van de race ineens ver terug en moest in de slotfase uitvallen.

Zondagmiddag om 13:45 uur vertrekken de World Supersport 300 coureurs voor hun tweede race op het Circuit de Barcelona-Catalunya. In deze race zal Booth-Amos niet in actie komen, omdat hij na de crash in de eerste race unfit is verklaard vanwege een breuk in zijn rechterhand. Dit betekent dat Huertas morgen nog verder kan uitlopen in het WK. Buis staat op een derde positie in het klassement, 61 punten achter zijn teammaat Huertas.