Oschersleben verloopt anders dan gehoopt voor coureurs Oosterveen’s Racing

324
wienen
Manuel Wienen | foto© Ad Kievit

Deze keer stonden er twee wedstrijden op het programma op de Motorsport Arena te Oschersleben. Op vrijdag 25 augustus werd er de hele dag getraind en vooral Manuël was goed bezig en behoorde voortdurend tot de snelste coureurs op de baan. Joël had te kampen met een vervelend griepvirus en reed de eerste twee sessies maar een paar rondjes omdat hij geen energie meer had. Pas in de middag, nadat hij een paar uur had geslapen, ging hij het weer proberen en kon toch nog een drietal sessies rijden.

Klaas Oosterveen, partner van het raceteam en eveneens hoofdsponsor met zijn bedrijf Oosterveen’s Oliehandel uit Nieuwleusen, was naar Oschersleben gekomen om Manuël en Joël bij te staan. Toen bleek dat Joël behoorlijk ziek was boekte hij voor beiden een kamer in het nabij gelegen hotel zodat zij in ieder geval konden genieten van een goede nachtrust.

Op zaterdag 26 augustus stonden er twee kwalificaties en een wedstrijd op het programma. Voor Manuël verliepen beide kwalificaties naar wens, hij reed nog eens anderhalve seconde sneller dan zijn beste tijd op de vrijdag en realiseerde daarmee de vierde tijd van de OW Supercup 600 coureurs. Joël was verre van fit maar was toch aanzienlijk sneller dan op de vrijdag en behaalde uiteindelijk de tiende tijd.

Bij de start van de eerste wedstrijd kwamen beiden goed van hun plaats en Joël kon direct de aansluiting vinden bij Manuël. Helaas kwam hij toch in het gedrang en moest daardoor een gaatje laten vallen. Manuël haakte aan bij het groepje dat vocht voor de overwinning maar kon het tempo niet helemaal volgen. De twee eerste Supercup 600 rijders zagen kans om een gaatje te slaan en Manuël probeerde aan te haken bij de coureur op de derde plaats. Halverwege de wedstrijd had hij een paar keer een momentje en liet daarom de snelheid iets zakken en dat verstoorde zijn ritme. Hierdoor zag de coureur op de vijfde plaats kans om een gat van bijna drie seconden dicht te rijden en Manuël in de laatste ronde te passeren. Manuël probeerde het nog wel en bij het uitkomen van de laatste bocht lukte het net niet om de vierde plaats terug te pakken en kwam hij als vijfde over de finish.

Joël was nog absoluut niet fit en probeerde er het beste van te maken. In het begin streed hij mee in een groepje voor de achtste plaats maar kon niet voorkomen dat hij toch een gaatje moest laten en kwam uiteindelijk moe gestreden als tiende over de finish.

Na een rustige nacht stond er voor de volgende ochtend nog een warming-up van tien minuten op het programma. Manuël ging voortvarend van start en was direct snel. Bij het ingaan van zijn derde ronde ging het helaas mis en gaf zijn blok met een enorme knal de geest en kon hij niets anders doen dan zijn motor direct het gras in te sturen. Door zijn snelle reactie werd voorkomen dat er olie op het circuit terecht kwam en was er geen gevaar voor de andere rijders. Joël deed het een stuk rustiger aan en realiseerde de elfde tijd. De tijd van Manuël, gereden in zijn eerste snelle ronde, bleek uiteindelijk nog goed te zijn voor de vijfde tijd.

         Manuël: “Dit heb ik nog nooit meegemaakt maar ik had direct in de gaten wat er aan de hand was en ben direct het gras ingereden. Nu maar hopen dat iemand ons kan helpen en ik alsnog mee kan doen met de wedstrijd”.

Omdat het even duurde voordat Manuël zijn motor terug was in de pitbox werd er direct actie ondernomen om op zoek te gaan naar een andere motor of motorblok. André van Sikkelerus, de vader van Jaimie, stak direct de helpende hand toe en stelde zijn reserveblok beschikbaar. Met man en macht werd gewerkt om het blok te wisselen en dit leek te gaan lukken. Vanwege een los zittend stekkertje wilde de motor niet starten, echter toen dit gevonden was ging de wedstrijd net van start. Joël kwam heel goed van de plek en stuurde zijn motor als zesde de eerste bocht in. Helaas ging een andere rijder in de eerste ronde al hard onderuit en werd de wedstrijd stil gelegd.

Er volgde een herstart over een compleet nieuwe wedstrijd en dit gaf Manuël de kans om toch aan de start te staan. Bij het oprijden van de grid verliep het voor hem helaas toch anders. De Marshall die Manuël langs de baan had geholpen toen zijn blok kapot liep stond langs de grid en zag een drupje olie in de onderbak liggen. Direct werd de wedstrijdleiding gealarmeerd en moest Manuël de startgrid verlaten. Toen de monteurs dit beter bekeken bleek het een drupje olie te zijn dat waarschijnlijk via de uitlaat in de onderbak terecht was gekomen en simpel met een doekje verwijderd kon worden. Voor de monteurs betekende dit dat het harde werken helaas niet werd beloond en voor Manuël dat hij nul punten bij mocht schrijven voor het kampioenschap.

Ook bij de herstart kwam Joël goed weg en ging nu als zevende de eerste bocht in. Bij de eerste doorkomst was hij één plaatsje verloren en had even tijd nodig om weer in een goed ritme te komen. Toen dit eenmaal lukte reed hij iedere ronde sneller dan de rijder daarvoor en verkleinde daarmee zijn achterstand. Helaas volgde er ook nu weer een rode vlag en kwam Joël gezien de omstandigheden toch zeer verdienstelijk als zevende over de finish.

         Joël: “Ik had op meer gehoopt maar ben verre van fit en heb geen energie meer over, maar met dit resultaat ben ik nu zeker wel tevreden”.

Er was op meer gehoopt, maar over enkele weken komt er een herkansing wanneer op zaterdag 23 september de elfde wedstrijd van dit seizoen wordt verreden op het TT circuit van Assen. Met dank aan het hele team, alle relaties en sponsoren en in het bijzonder Klaas Oosterveen, hopen Manuël en Joël voor de volgende wedstrijd nog extra te gaan trainen zodra Ten Kate Racing Products in ieder geval de motor van Manuël heeft voorzien van een nieuw snel blok.

 

Handige links OW Cup Oschersleben:

Tijdschema en volledige uitslagen
Live timing
Fotoverslag