Perfecte Ulster Grand Prix voor Peter Hickman met 7 overwinningen uit 7 starts

355
Peter Hickman op jacht naar de overwinning in de Superstock klasse - Ulster Grand Prix, Dundrod Circuit | foto© BMW Motorrad Motorsport

Peter Hickman heeft na zijn twee gewonnen races op donderdag, inclusief een nieuw absoluut ronderecord, ook zaterdag alle races op zijn naam geschreven op het Dundrod Circuit. De Brit was in alle vijf races die hij op zaterdag van start ging (Superbike, Superstock en Supersport klasse) opnieuw een maatje te groot voor de concurrentie waardoor hij deze Ulster Grand Prix afsloot met maar liefst zeven zeges.

Het was afgelopen zaterdag een uiterst dominante vertoning van Peter Hickman tijdens de tweede racedag van de Ulster Grand Prix 2019 op het Dundrod Circuit in Noord-Ierland. Nadat de Brit donderdag tijdens de eerste racedag al voor veel spektakel zorgde met de snelste rondetijd over het 11,9 kilometer lange circuit ooit en twee overwinningen verbrak hij zaterdag een groot aantal records.

Aanvankelijk was het nog maar de vraag of er zaterdag überhaupt gereden zou worden aangezien er ‘s ochtends zeer veel regen was gevallen en de vooruitzichten er ook niet echt goed uitzagen. Clerk of the Course Noel Johnston ging meerdere keren met een aantal coureurs, waaronder Peter Hickman en Davey Todd, in de safety car rond om een goed beeld te scheppen van de op dat moment huidige situatie en de mening te vragen van degenen die er uiteindelijk met snelheden ruim boven de 300 km/h overheen zouden moeten rijden.

Na veel uitstel en overleg ging uiteindelijk om 12:45 uur lokale tijd de eerste race van start op een nat maar in goede omstandigheden verkerend circuit. Meteen vanaf de start nam Peter Hickman de leiding in handen en zou hij die ook niet meer in handen geven. Na afloop gaf de Brit aan dat het circuit in één gedeelte volledig nat was en op het andere gedeelte volledig droog waardoor hij zijn best moest doen om zijn regenbanden niet te heet te laten worden.

Davey Todd, die pas zijn tweede seizoen meerijdt in de Internationale road races, wist nog behoorlijk lang aan het achterwiel van Hickman te blijven maar de ervaring van de 32-jarige coureur bleef uiteindelijk iets te hoog gegrepen voor de pas 23-jarige Todd. Hickman won uiteindelijk met een voorsprong van zo’n 24 seconden voor Todd en de van het Isle of Man afkomstige Conor Cummins.

In de Supersport race was het opnieuw een groot machtsvertoon van Hickman nadat hij Todd al vroeg in de eerste ronde wist te passeren en vervolgens een grote voorsprong opbouwde richting de concurrentie. Op zijn Iron Maiden Trooper Triumph Daytona 675R kwam Hickman met ruim acht seconden voorsprong als winnaar over de streep voor de kleine Lee Johnston en de wederom sterk rijdende Todd.

Vervolgens was het tijd voor de ‘Feature Race’, de race voor de Superbike klasse. Ditmaal was het geen eenvoudige overwinning voor Hickman aangezien hij lang in duel was met grote concurrent Dean Harrison. Omdat de BMW coureur nog niet beschikt over een getuned Superbike blok en dus nog rijdt met het standaard BMW S1000RR motorblok had Harrison iets meer te bieden op de rechte stukken. Uiteindelijk kwam Hickman dankzij knap stuurwerk met een verschil van drie seconden als winnaar over de finish voor Harrison en Conor Cummins.

Peter Hickman vol in de aanval op weg naar de overwinning in de Superbike klasse – Dundrod Circuit, Ulster Grand Prix | foto© BMW Motorrad Motorsport

In de tweede Supersport race van de dag werd het Hickman wederom niet makkelijk gemaakt en moest hij het duel aangaan met Lee Johnston, zoals dat ook het geval was op donderdagavond toen de twee een sensationele strijd uitvochten. Gedurende de hele race waren de twee slechts enkele meters van elkaar verwijderd en was geen van beiden duidelijk sneller. Een zeer opmerkelijk maar hilarisch moment vond plaats op de ‘Flying Kilo’ toen het tweetal elkaar aankeek terwijl ze vol in de zesde versnelling op topsnelheid over de Noord-Ierse straten reden.

Met slechts 0,2 seconde verschil kwam Hickman uiteindelijk opnieuw als winnaar over de streep en behaalde hij daarmee zijn vierde overwinning van de dag en de zesde van het gehele evenement. Johnston werd tweede, Cummins werd derde en er was nog één race te gaan.

De laatste race was wederom voor de Superbike klasse. Deze race ging pas om 19:00 uur lokale tijd van start maar de baan was inmiddels volledig opgedroogd waardoor er met slicks gereden kon worden. Opnieuw was Harrison degene die het beste van zijn plaats kwam maar Hickman nam de leiding al gauw over. Het zou wederom een demonstratie worden van de 32-jarige BMW coureur en met een snelste rondetijd van maar liefst 134 mph gemiddeld kwam hij uiteindelijk met een voorsprong van acht seconden als winnaar over de streep om daarmee het record van vijf overwinningen op één dag en zeven overwinningen tijdens het Ulster Grand Prix evenement te behalen. Net als in de eerste Superbike race werd Harrison tweede en maakte Cummins het podium compleet.

Peter Hickman inclusief zes teamleden vieren de in totaal zeven behaalde overwinningen tijdens de Ulster Grand Prix 2019. Dankzij het ronderecord dat hij reed op donderdag mag de Ulster GP zich weer ‘World’s fastest road race’ noemen. | foto© BMW Motorrad Motorsport

De vorige coureur die vijf overwinningen tijdens één Ulster Grand Prix wist te winnen was Phillip McCallen. Hij deed dit in 1996 en won alle vijf races op één dag; dit heeft Hickman dus ook gedaan. Echter heeft er voor Hickman nooit eerder iemand zeven races gewonnen tijdens één Ulster GP.

Volledige uitslagen zijn te vinden via deze link.