Jonathan Rea was vrijdagochtend in de eerste vrije training voor de WorldSBK klasse op het Autódromo Internacional do Algarve Portimão overtuigend het snelst voor Jordi Torres en Tom Sykes. Nederlander Michael van der Mark noteerde de vijfde tijd, Red Bull Honda World Superbike coureurs Jake Gagne en Leon Camier kwamen naar de negende en tiende tijd. 

Vrijdagochtend om 09:45 uur lokale tijd gingen de World Superbike coureurs na een zomerstop van tien weken voor het eerst de baan weer op tijdens een raceweekend. Voor Chaz Davies zou het een lastige start zijn aangezien de Ducati coureur, die zijn contract verlengd heeft bij de Italiaanse renstal en volgend jaar Álvaro Bautista als teamgenoot heeft, twee keer zijn sleutelbeen brak en het nog maar de vraag was of hij fit genoeg zou zijn dit weekend in Portugal. Verder was er nog steeds een groot aantal coureur die hun toekomst in de WorldSBK klasse nog niet zeker hebben waaronder Tom Sykes, Loris Baz, Xavi Fóres en Jordi Torres.

De omstandigheden waren zeer gunstig op het spectaculaire Autódromo Internacional do Algarve Portimão met veel zon en warme omstandigheden. De coureurs gingen, nadat ze in augustus een tweedaagse test op dit circuit hadden afgerond, de baan op voor de eerste vrije training van het raceweekend.

Niet geheel verrassend was het leider in het kampioenschap Jonathan Rea die sterk uit de startblokken kwam en zijn naam meteen bovenaan de tijdlijsten liet schrijven met een rondetijd die sneller was dan het bestaande race-ronderecord. Teamgenoot Tom Sykes begon ook goed aan de sessie met daarachter Laverty, Melandri, Torres, Fóres, Razgatlioglu en Michael van der Mark.

De coureurs reden gestaag hun ronden en wisten hun tijden steeds verder aan te scherpen. In de slotfase deed drievoudig WorldSBK kampioen Rea er nog een schepje bovenop en reed uiteindelijk met een 1’41.817 de snelste rondetijd van de sessie voor Torres en Sykes. Barni Racing Team coureur Fóres noteerde de vierde tijd voor Nederlander Van der Mark en Laverty. Daarachter waren het Melandri, Lowes en Red Bull Honda WorldSBK coureurs Camier en Gagne in de top tien. Vicewereldkampioen en momenteel tweede in het kampioenschap, Chaz Davies, kwam vooralsnog niet verder dan de dertiende positie.

De tweede vrije training voor de World Superbike klasse op het Autódromo Internacional do Algarve Portimão gaat vrijdagmiddag om 12:30 uur lokale tijd, 13:30 uur Nederlandse tijd van start.

 

Handige links Nolan Portuguese Round:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag

 

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App