Het voorlaatste evenement van het OWCup seizoen speelde zich op 4 oktober af op het Belgische circuit van Zolder. Vervolgens werden de “Grande Finale” races op 13 oktober verreden op het vertrouwde TT Circuit van Assen.

Circuit Zolder | 4-10-2018
Het een na laatste evenement had het Belgische circuit van Zolder als strijdtoneel. Cliff Kloots wist hier in de race de tweede plaats te behalen achter Nigel Walraven. Het belangrijkste was echter dat hij is gefinishet vóór Danny van der Sluis, om zijn tweede positie in het kampioenschap te verdedigen.

In Zolder werd Nick Vlaar helaas geteistert door mechanische problemen. Tijdens de kwalificatie sessies liet Nick zien dat er veel progressie in zat, hij wist zich constant met grote stappen te verbeteren. Tijdens de race kwam Nick niet geweldig vanaf zijn elfde startpositie, hij viel een paar plaatsen terug en was er op gebrand om deze terug te veroveren. Na een valpartij van een collega moest de race worden herstart. Na de herstart sloeg het noodlot toe, Nick merkte dat er iets mis was met de koppeling, en het probleem werd per ronde erger. Nick viel terug naar de laatste plaats. Nick besloot de race uit te rijden, vanwege het kleine startveld op Zolder wist hij zodoende toch nog een aantal mogelijk cruciale punten te verzamelen voor het kampioenschap.

TT Circuit Assen: Grande Finale | 13-10-2018

Kwalificaties
Tijdens het laatste OWCup evenement werden op Assen dubbele races verreden op slechts één dag. Dit betekende slechts één cruciale kwalificatie voor twee races. Tijdens dit laatste evenement was ook Luuk de Ruiter weer van de partij met de Yamaha YZF-R3.

De kwalificatie verliep voor Cliff boven verwachting, hij ging de baan op en probeerde gelijk een snelle tijd te zetten. Dit was een succes en met een rondetijd van 1:41.1 voerde hij de lijst aan. Na een drietal ronden besloot Cliff naar binnen te komen en de reactie van de concurrentie af te wachten. De klok tikte langzaam af en bij het vallen van de finishvlag bleek de rondetijd van Cliff genoeg om vanaf pole-position te mogen starten!

Voor Luuk viel de kwalificatie sessie tegen, hij wist dat het meteen moest gebeuren omdat er maar één kwalificatiesessie verreden werd maar het ging niet zoals hij had gehoopt. Luuk kwam slecht in zijn ritme, hij probeerde zich te verbeteren maar dit lukte simpelweg niet. Hij kreeg het maar niet door wat hiervan de oorzaak was en dit frustreerde Luuk enorm. Uiteindelijk kwam hij dan ook niet verder dan een achtste startpositie.

Ook voor Nick verliep het iets minder soepel, tijdens de kwalificatie had hij moeite om het tempo te rijden wat hij in het begin van het seizoen liet zien. Hij kwam niet verder dan een rondetijd van 1:45.8 en moest daardoor beide races starten vanaf de twaalfde startplek. Dit was natuurlijk enigszins teleurstellend voor Nick, maar uit ervaring blijkt dat hij het in zich heeft om veel goed te maken in de beginfase van de wedstrijd.

ONK SuperCup 1000 | Race 1
De start van de eerste race verliep voor Cliff niet zo soepel, hij moest bij de start gelijk een plaats gewonnen geven aan Nigel Walraven. Een aantal ronden wist Cliff in het achterwiel van Nigel te blijven maar daarna bleek de achterband te heet te worden waardoor hij moest afhaken. Een aantal ronden later kwam ook Danny van der Sluis voorbij, maar gelukkig was het gat daarachter bijna vijftien seconden. Met de stand in het kampioenschap in zijn achterhoofd besloot Cliff dat een derde plaats voldoende was en reed op deze positie de race uit. Na de race was het gat in het kampioenschap tussen Cliff en Danny geslonken tot acht punten, een marge wat Cliff in zijn achterhoofd moest houden tijdens de laatste race.

ONK SuperCup 300 | Race 1
Luuk had een goede start waarbij hij meteen een paar posities goed wist te maken maar bij de eerste paar bochten was het erg dringen waar Luuk niet zijn voordeel uit kon halen. Hij wist een aantal ronden met de kopgroep mee te komen maar toen hij op een gegeven moment in de gemengde klasse achter een langzamere 600cc coureur bleef hangen verloor hij de aansluiting. Toen Luuk eenmaal weer naar voren wist te komen was de kopgroep helaas niet meer haalbaar en moest Luuk genoegen nemen met de derde plaats in zijn klasse.

ONK SuperCup 600 | Race 1
Vol goede moed ging Nick de eerste wedstrijd in en met een hele goede start kon hij inderdaad een stuk naar voren komen om zodoende op de zevende positie aansluiting te vinden bij de kopgroep. Hier bleef hij drie ronden rijden voordat hij zijn positie moest verdedigen. Door een aanval van een medecoureur verloor Nick twee posities, hij leverde vervolgens een felle strijd maar moest de concurrenten toch voor laten gaan. Nick finishte op de negende positie.  In het klassement was Nick daardoor helaas teruggezakt naar de zesde positie met slechts één punt achterstand op de nummer vijf, Eduard Troost. Hierdoor zou hij voor Eduard moeten eindigen in de tweede race om zijn vijfde positie weer terug te veroveren.

ONK SuperCup 1000 | Race 2
Voor de tweede race van de dag werd er gekozen voor een ander compound achterband. Ditmaal was de start goed en ging Cliff als eerste de bocht in. Cliff kon tot de derde ronde de koppositie en zijn tempo vasthouden maar helaas werd ook deze achterband al snel te warm. Cliff moest eerst de koppositie uit handen geven aan Nigel en een aantal ronden later kwam wederom ook Danny aan hem voorbij. Cliff besloot opnieuw om op zeker te spelen en consolideerde de derde positie. Het doel voor de laatste race was om de tweede plaats in het kampioenschap veilig te stellen en hiervoor was de derde plaats ruim voldoende!

ONK SuperCup 300 | Race 2
Ook tijdens de tweede race wist Luuk goed uit de startblokken te komen. Wederom maakte hij een aantal posities goed en kon hij een aantal ronden de kopgroep volgen. Maar net als tijdens de eerste race ondervond hij hinder van een langzamere coureur op een 600cc motor. Hij wist ditmaal sneller weer naar voren te komen maar helaas was de concurrentie wederom te ver weg. Qua rondetijden liet Luuk wel verbetering zien maar het was helaas niet goed genoeg om voor de eerste twee plaatsen te vechten en Luuk finishte wederom op de derde plaats in zijn klasse. Toen hij van zijn motor stapte was hij wel minder teleurgesteld ten opzichte van de eerste race, het was zeker niet het resultaat waar hij vooraf op gehoopt had. Desalniettemin heeft Luuk een fantastisch seizoen gereden waarin hij de derde positie in het eindklassement bekleed, hij heeft veel progressie gemaakt en zal zich vanaf nu volledig gaan richten op het volgende seizoen in de OWCup!

ONK SuperCup 600 | Race 2
Tijdens de tweede race was Nick er op gebrand om voor Eduard te eindigen zodat hij de vijfde plaats in het kampioenschap weer terug kon pakken en daarmee zijn doelstelling voor dit seizoen kon bereiken. Hij wist nog beter uit de startblokken te komen en won gelijk al meerdere posities. Na een aantal ronden was hij aangekomen op de vijfde positie tot dat Eduard aan hem voorbij kwam. Het lukte Nick goed om het tempo van zijn concurrent bij te houden en beet zich vast in zijn achterwiel. Zijn plan was om in de eindfase van de wedstrijd een inhaalactie in te zetten en zo voor Eduard te eindigen, maar voordat hij dit plan kon inzetten begon nog een coureur zich met de strijd te bemoeien. Tijdens deze strijd lukte het Nick alsnog dichtbij Eduard te blijven maar het werd hem wel knap lastig gemaakt. Na een felle strijd met veel inhaalacties zette Nick in de laatste bocht voor de finish zijn aanval in. Hij kwam voor Eduard het rechte stuk op maar door zijn uitremactie was zijn uitgangssnelheid lager. Hierdoor wist Eduard nét voor de finish toch weer voorbij te komen aan Nick en met een verschil van vijfduizendste van een seconde werd de vijfde positie in het kampioenschap in het nadeel van Nick beslist.

Hoewel Nick natuurlijk teleurgesteld was in het verliezen van de vijfde positie in het kampioenschap kon hij terugkijken op een sterk gereden finale race en een seizoen vol persoonlijke records waarin hij ook zijn eerste overwinning pakte!

 

Handige links OW Cup finale TT Circuit Assen:

Tijdschema en volledige uitslagen
Fotoverslag