WorldSBK Test Jerez: Vijf fabrieksteams en veel debutanten aanwezig

3180
tom-sykes
Tom Sykes | foto© Kawasaki Racing

Het Circuito de Jerez – Angel Nieto staat woensdag 25 en donderdag 26 januari in het teken van de eerste ‘officiële’ WorldSBK Test van 2023. Alle vijf fabrieksteams zullen aanwezig zijn, terwijl we tijdens deze tweedaagse test ook een aantal debutanten voor de eerste keer in hun nieuwe outfit in actie gaan zien komen op het Zuid-Spaanse circuit.

Zo is Aruba.it Racing – Ducati aanwezig met regerend wereldkampioen Alvaro Bautista en Michael Ruben Rinaldi. Beide heren zullen voor het eerst in actie komen met de 2023 Panigale V4 R. Daarnaast zal Bautista voor het eerst op de baan te zien zijn met de nummer 1 plaat op zijn machine

Naast Ducati zal ook het Pata Yamaha WorldSBK team aanwezig zijn, het dat in 2023 voor het derde opeenvolgende seizoen gebruik maken van de diensten van Toprak Razgatlioglu en Andrea Locatelli terwijl het Kawasaki Racing Team WorldSBK aanwezig zal zijn met zesvoudig wereldkampioen Jonathan Rea en Alex Lowes.

Naast bovengenoemde teams die afgelopen seizoen de dienst uitmaakten zal ook het ROKiT BMW Motorrad WorldSBK fabrieksteam deelnemen aan de tweedaagse test. Scott Redding was tijdens de voorgaande test nog de enige BMW-fabriekscoureur maar dit keer zal ook Michael van der Mark van de partij zijn. De Nederlander koos ervoor om de voorgaande test te laten schieten vanwege een operatie welke noodzakelijk was na zijn eerder in 2022 opgelopen blessures. Door destijds zijn metalen pennen te laten verwijderen hoopt de Nederlander nu volledig fit te kunnen beginnen aan zijn voorbereiding op het komende seizoen.

Naast de twee ROKiT BMW Motorrad WorldSBK coureurs zullen er nog twee BMW-coureurs aanwezig zijn tijdens de test, namelijk Loris Baz en Garrett Gerloff die in 2023 het rijdersduo vormen binnen het Bonovo Action BMW team. Omdat BMW in 2023 met een nieuwe motor komt, wil het team zoveel mogelijk gegevens verzamelen voor de Duitse fabrikant, zodat het team bij de start van het seizoen goed beslagen ten ijs komt.

Team HRC vertrouwt in 2023 opnieuw op het talent van Iker Lecuona en Xavi Vierge, zij zullen de komende twee dagen de vernieuwde Honda CBR1000RR aan de tand gaan voelen.

Het GMT94 Yamaha team zal tijdens deze test haar debuut maken in het WorldSBK. Hetzelfde geldt voor Lorenzo Baldassarri, de door het Franse team aangetrokken coureur die net als het team overkomt vanuit de WorldSSP klasse.

Het derde Yamaha team, het GYTR GRT Yamaha WorldSBK Team, zal ook aanwezig zijn met twee debutanten, namelijk de vanuit de MotoGP klasse overgekomen Remy Gardner en regerend WorldSSP kampioen Dominique Aegerter.

Als we dan toch bezig zijn met het noemen van een aantal aanwezige debutanten, dan mogen we Danilo Petrucci niet vergeten. De voormalig MotoGP coureur zal in Jerez aanwezig zijn en zijn debuut gaan maken in de kleuren van het Barni Spark Racing Team.

Philipp Oettl (Team GoEleven) en Oliver Konig (Orelac Racing VerdNatura) zijn ook aanwezig terwijl ook een oude bekende terug is in het FIM Superbike World Championship, namelijk niemand minder dan mister Superpole Tom Sykes. Sykes zal in Jerez aanwezig zijn samen met zijn nieuwe werkgever Kawasaki Puccetti Racing acte de préséance geven.

World Supersport
Maar er is meer de komende twee dagen in Jerez, naast de WorldSBK coureurs zullen er ook een groot aantal WorldSSP coureurs aanwezig zijn. Althea Racing is op de baan met Federico Caricasulo, Andrea Mantovani maakt tijdens de test zijn debuut bij het Evan Bros WorldSSP Yamaha Team, het Vince64 by Puccetti Racing team komt voor het eerst op de baan met John McPhee, Adrian Huertas (MTM Kawasaki) is bij de test op eigen bodem aanwezig, terwijl voormalig teamgenoot Yuta Okaya (Prodina Kawasaki Racing WorldSSP) bij de test zijn WorldSSP-debuut maakt. Can Oncu (Kawasaki Puccetti Racing) zal aanwezig zijn, net als Nicolo Bulega (Aruba Racing WorldSSP Team).

Het Nederlandse Ten Kate Racing is de komende twee dagen niet aanwezig in Jerez. Het in Nieuwleusen gevestigde team koos er voor om met Jorge Navarro en Lorenzo Manzi aan hun 2023 seizoen te beginnen tijdens de eerstvolgende test in Portimão (31 januari en 01 februari). Tijdens deze tweedaagse test zal ook een groot deel van de deelnemers aan deze tweedaagse test aanwezig zijn, zij rijden vanuit Jerez meteen door naar het Portugese circuit.

MotoGP tintje
Naast bovengenoemde deelnemers is ook het Honda MotoGP testteam de komende twee dagen actief in Jerez. Hun aanwezigheid is mogelijk aangezien Kawasaki Racing het Zuid-Spaanse circuit de komende twee dagen afgehuurd heeft en men deze test derhalve ook heeft opengesteld voor derden. HRC maakt hier dan ook dankbaar gebruik van. Er is Honda veel, zo niet alles aan gelegen om in 2023 goed beslagen ten ijs te komen in de koningsklasse. Terwijl Bradl op de baan zijn werk zal doen zal Honda ook een flink aantal belangrijke technische mensen naar Jerez sturen, waaronder de van Suzuki overgekomen Ken Kawauchi en Ramón Aurín, de Spanjaard die tot aan dit seizoen als crewchief werkzaam was binnen het Repsol Honda Team maar vanaf dit seizoen de technische leiding heeft over het Honda MotoGP testteam.

De actie op de baan in Jerez begint beide dagen om 10:00 uur voor een acht uur durende sessie. Om klokslag 18:00 uur gaan derhalve de lichten op rood en is het einde actie op de baan.