De IDM races op het TT Circuit Assen zijn voor Bobby Bos uitgedraaid op een deceptie. De 20-jarige Suzuki rijder uit Klazienaveen wist op zijn thuiscircuit welgeteld één heel punt te scoren en dat is simpelweg ver beneden zijn stand en kunnen.

Wisselvallige weersomstandigheden tijdens de trainingen op vrijdag en zaterdag zorgden zeker niet voor een optimale voorbereiding op de twee races die op zondag 8 september op het programma stonden. Die omstandigheden waren echter voor iedereen gelijk dus kunnen niet als excuus gebruikt worden voor de zwaar tegenvallende prestaties. Sterker nog, als thuisrijder wordt je geacht het circuit sowieso wat beter te kennen dan de buitenlandse concurrentie zodat je daar zelfs enig voordeel mee zou moeten hebben.

Het feit dat Bos nog steeds wat naweeën ondervindt van zijn zware val, half juni, in Most kan eigenlijk ook niet als excuus gebruikt worden.

Bobby Bos: “Als ik bijvoorbeeld gewichtsheffer was geweest was de blessure zeker nog wel van invloed geweest. Ik ben op dit moment misschien 80 % fysiek fit maar heb bij het rijden op de motor geen enkele last dus ook daar kan ik de zwaar tegenvallende resultaten niet aan wijten.”

Waar zit de zere plek dan wel precies?

Bobby Bos: “Ik weet het niet. Ik mis op dit moment gewoon het gevoel en het vertrouwen in de Suzuki. In het begin van het seizoen was dat gevoel er wel en kon ik ook goed meekomen met het veld direct achter de top. Nu is het harken en worstelen om überhaupt nog in de punten te rijden. Ik wijt dat gemis aan gevoel en vertrouwen zeker niet aan de motor maar zoek de oorzaak in eerste aanleg bij mezelf. Misschien is het gewoon een mentale kwestie.

Ik heb na het ongeval in Most heel hard gewerkt om zo snel mogelijk terug te keren op de motor. Dat lukte in Schleiz maar daar ging ik op de vrijdag vervolgens weer hard onderuit. Toen had ik fysiek nog de nodige moeilijkheden maar die waren bij het IDM weekend in Most eigenlijk al geen probleem meer. Helaas kon ik ook in Most niet het ritme en het vertrouwen vinden. Ik kwam in de races vast te zitten achter iemand die ik normaal gesproken binnen enkele bochten voorbij zou moeten gaan. Die lijn is afgelopen weekend in Assen in stand gebleven en dan helpt het zeker niet als je in de eerste race al na een kwart rondje op je gezicht ligt.

Ik werk hard aan mezelf en ga de komende week ook op het mentale vlak kijken welke begeleiding ik kan krijgen. Hopelijk krijg ik alles weer snel op de rit zodat we aan kunnen knopen bij waar we voor mijn ongeval in Most stonden. Ik hoop dat we tijdens de afsluiter van het seizoen op het circuit van Hockenheim weer een flinke stap voorwaarts kunnen maken. Ik weet dat het team vertrouwen in mij heeft maar op dit moment is het even niet zo heel leuk.”

Bos ging helaas in de eerste race al in de eerste ronde onderuit in de Strubben. De motor had teveel schade om verder te kunnen zodat deze race al na een dikke kilometer voorbij was. In de tweede race kon Bos op geen enkele manier een vuist maken. Een kleurloze 16e plaats werd daarin zijn deel. Doordat één van de rijders voor hem stond ingeschreven als gastrijder en daardoor niet in aanmerking kwam voor punten resteerde de HPC Suzuki rijder nog net het laatste puntje.

Het afsluitende IDM weekend van het seizoen gaat zoals gezegd in het laatste weekend van september gereden worden op de Hockenheimring. Bobby kent dit circuit goed en hij rijdt graag op dit circuit. Hopelijk kan het IDM seizoen daar met een positief gevoel worden afgesloten. Bos staat op dit moment op de 14e plaats in de tussenstand van het IDM Superbike kampioenschap. Zijn teamgenoten, Daniel Kartheininger en Kevin Sieder, zitten hem echter op de hielen. Bos zal er alles aan proberen te doen om in elk geval zijn beide teamgenoten voor te blijven in de eindstand van het kampioenschap.

 

Handige links IDM Assen 2019:

Tijdschema en volledige uitslagen
Fotoverslag

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App