De ontknoping van de KTM RC390 Cup kampioenschap gaat een bijzonder slot krijgen. Door de winst van Guus Boes tijdens de zesde wedstrijd, die verreden werd tijdens de Grand Prix wedstrijd op het Oostenrijkse op de Red Bull Ring, is de spanning te snijden. Doordat zijn naaste belager voor de titel, Glenn van Straalen, niet verder kwam dan de derde plaats is de strijd om de titel nog helemaal open. De titelstrijd zal worden beslist tijden de BSB wedstrijd die op 02 oktober op het TT Circuit Assen wordt verreden. Met dan twee races op het programma krijgt de ze standaardklasse een schitterend eindslot.

Guus Boes had zich heel goed voorbereid voorafgaande aan de wedstrijd. Het 15-jarige talent had voor zichzelf een scenario in gedachten hoe hij de race naar zijn hand zou kunnen zetteen. Een opzet die in de wedstrijd perfect uitpakte voor de KTM RC390 coureur.

In het begin van de race liet hij zich bewust niet zien in de kopgroep van acht rijders. Maar halverwege de wedstrijd sloeg hij heel slim zijn slag. Langzaam maar zeker reed hij zich naar voren toe totdat hij op de tweede plaats lag. Op het uitkomen van en lang recht stuk op het supersnelle Grand Prix circuit pakte hij de leiding en sloeg meteen een klein maar beslissend gaatje op zijn naaste achtervolgers. Langzaam maar zeker bouwde de jonge coureur Oosthuizen een veilige voorsprong op en finishte met bijna vijf seconden voorsprong op zijn naaste achtervolgers.

“Mijn plan pakte goed uit. Na de kwalificatie trainingen wist ik hoe ik de race kon winnen. Ik heb bewust alleen getraind en zo mijn tijden gereden. Zaterdagavond heb ik alles nog eens goed  doorgenomen en wist ik wat ik wilde doen. Deze winst had ik echt even nodig om mee te blijven strijden voor de titel in de KTM RC390 Cup. Ik voel mij op dit moment sterk genoeg om de strijd n te gaan”.

Achter Boes streed een groep rijders van vijf rijders die elkaar het leven behoorlijk zuur maakten. Uiteindelijk was het Koen Meuffels die als tweede de eindstreep passeerde voor de  Braziliaan Brian David Hart en Glenn van Straalen, Milan Merckelbagh en de Duitser Max Schmidt.

Met zijn tweede plaats snoepte Meuffels kostbare punten af van Van Straalen.

“Ondanks het uitvallen tijdens de race in Brno wist ik dat mijn snelheid goed was. Ik was er dus op gebrand om hier een goed resultaat neer te zetten. Tijdens de race ben ik continue bezig geweest om een strategie voor de laatste ronde te bedenken, het was erg lastig in een grote kopgroep maar het is me uiteindelijk gelukt om deze uit te voeren. Ik sta ver achter in het kampioenschap maar alles is nog mogelijk,” aldus Meuffels na afloop van de race.

Enigszins teleurgesteld was Van Straalen. De 17-jarige KTM coureur uit Hoogkarspel verloor door zijn derde plaats kostbare punten in de titelstrijd.

“Tja, wat moet ik hierop zeggen. We hebben een geweldig sterke wedstrijd gereden en ik heb om elke positie hard geknokt. Boes was vandaag de sterkste en ik heb nu een achterstand van zeventien punten op hem. Die cal in de vorig wedstrijd kost mij heel veel punten. Maar we hebben nog twee races voor de boeg en alles is nog mogelijk” klonk het strijdlustig.

Maar ook Milan Merckelbagh was tevreden na afloop.

“Eindelijk weer eens de finish gehaald en heel goed gereden vandaag. We waren zeer aan elkaar gewaagd en ik heb alles gegeven voor deze klassering”.

Als vijfde Nederlander eindigde Rick Kooistra op de achtste plats nipt voor Dennis van Melzen die niet echt happy was.

“In de trainingen liep de motorfiets perfect maar vandaag ging het niet zoals ik had gehoopt, Ik kon aansluiting krijgen met de anderen maar niet echt een vuist maken”.

Rien de Ouden finishte op de elfde plaats voor Ryan Vos die als dertiende fijnste,

Pech was er voor Roy Voermans die direct na de start in aanraking kwam met twee Duitse coureurs die ten val kwamen. Ondanks een licht beschadigde KTM ging hij als laatste aan de race beginnen. Met een enorme strijdlust en doorzettingsvermogen eindigde hij als twintigste. De 14-jarig Rookie Bart Meekes liet was na afloop zeer tevreden. Hij had zijn persoonlijk rondetijden met ruim een seconde weten te verbeteren en wist zelfs Tijs Heesakkers achter zich te laten.

Minder verging het Bibi Damen die een horror crash mee maakte in de race. De snelste KTM RC390 dame streed mee in de kopgroep toen een Duitse collega coureur plotseling voor haar in de fout ging,  Met volle snelheid knalde Damen achterop de KTM en bleef met haar been achter de uitlaat van de motor hangen. Wonderwel kwam ze met enkele gekneusde ribben, een gebroken duim en enkele schrammen er goed van af.

Arie Vos keek met een goed gevoel terug op de voorlaatste wedstrijd van dit seizoen.

“We hebben vandaag weer laten zien dat het niveau in Nederland bijzonder hoog ligt. We hebben onze Duitse collega’s weten te verslaan. Maar ook de rondetijden die de jongens allemaal rijden zijn gewoon goed te noemen”.

De volgende en laatste race van het seizoen wordt op het TT Circuit Assen verreden.

 

Handige links NeroGiardini Motorrad Grand Prix von Österreich:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag