Na een lange pauze, die werd veroorzaakt door de Covid-19 pandemie, gaat maandag 06 juli in het Portugese Estoril het 2020 FIM CEV Repsol – ook wel bekend als het Spaans Open wegrace kampioenschap – seizoen van start. Onder de vaste deelnemers dit seizoen drie jonge Nederlandse wegracetalenten, te weten Justin Fokkert, Zonta van den Goorbergh en Collin Veijer.

Net als vele andere wegrace kampioenschappen ging ook de 2020 FIM CEV Repsol kalender flink op de kop. Maar deze dagen is het zover en wordt op het Circuito do Estoril in Portugal de openingsronde verreden van het kampioenschap dat ook wel bekend staat als het belangrijkste voorportaal en de opstapklasse naar het MotoGP wereldkampioenschap.

Het kampioenschap kent in 2020 een drietal hoofdcategorieën – de Hawker European Talent Cup, de Moto3 klasse (FIM Moto3 Junior World Championship), de Moto2 klasse (Moto2 European Championship) – en een bijprogramma met daarin de nationale Dani Rivas Cup.

Zoals bij elk nieuw seizoen is er genoeg om op uit te kijken. In Estoril staat er één race voor de Moto3 coureurs, twee voor de Moto2 – en twee voor de Hawkers European Talent Cup coureurs op het programma. In tegenstelling tot het gebruikelijke programma zullen de kwalificaties en de races in Estoril niet op zaterdag en zondag maar op maandag en dinsdag verreden worden.

Moto3
In de Moto3 zullen alle ogen gericht zijn op Xavier Artigas (Leopard Impala Junior Team), dit aangezien hij vorig jaar als derde eindigde in het kampioenschap en dus één van de toppers is die dit seizoen in de klasse terug zal keren. Artigas liet in 2019 echter niet alleen van zich spreken in het FIM Moto3 Junior World Championship, hij verraste menigeen ook tijdens de laatste Grand Prix van het jaar in Valencia waar hij de race afsloot met een zeer verdienstelijke derde plaats in de Moto3 klasse.

Talenten als Daniel Holgado (Openbank Aspar Team), Jose Julian Garcia (SIC58 Squadra Corse) en Adrian Fernandez (Laglisse Academy) zullen het Artigas echter niet zomaar cadeau willen geven en zij zullen dit seizoen ook zeker hun mannetje staan als het gaat om topklasseringen. Naast deze namen zullen ook winnaar van de 2019 editie van de European Talent Cup, Izan Guevara (Openbank Aspar Team) en de winnaar van de 2019 editie van de Idemitsu Asia Talent Cup, Takuma Matusyama als debutanten hun mannetje willen staan.

Uitslagen vrije trainingen zondag:  Moto3-FP1  |  Moto3-FP2

Moto2
Na het vertrek van de nummers één en twee van het afgelopen seizoen (Edgar Pons en Hector Garzo) zijn in deze klasse alle ogen gericht op Alessandro Zaccone, de nummer drie van afgelopen jaar en een voormalig racewinnaar.

De Italiaan zal het echter niet cadeau krijgen gezien een aantal sterke concurrenten waaronder Niki Tuuli (Team Stylobike). De Fin was in 2019 na één raceweekend de leider in de tussenstand van het kampioenschap voordat hij een ernstige blessure opliep waardoor de rest van het seizoen grotendeels in duigen viel.

Andere bekende namen in de klasse zijn de vanuit de Moto2 klasse van het MotoGP wereldkampioenschap overgekomen Lukas Tulovic (Kiefer Racing), de Maleisiër en ook al veelvuldig in het MotoGP wereldkampioenschap gestarte Adam Norrodin (Liqui Moly Intact SIC Junior Team) en voormalig World Supersport winnaar Kyle Smith (Kovara/RS Racing).

Uitslagen vrije trainingen zondag:  Moto2-FP1  |  Moto2-FP2

European Talent Cup
In deze standaard Moto3 klasse zijn dit jaar natuurlijk alle ogen gericht op het Nederlandse drietal Justin Fokkert, Zonta van den Goorbergh en Collin Veijer. Fokkert en Van den Goorbergh hebben al de nodige ervaring terwijl Veijer dinsdag zijn eerste race zal rijden in deze jonge en sterk bezette talentencompetitie.

Van den Goorbergh en Veijer lieten de afgelopen dagen tijdens de vrije trainingen al zien dat er dit seizoen terdege rekening met hun moet wordt gehouden. Van den Goorbergh trainde de afgelopen weken al de nodige dagen in zowel Portimâo en Estoril en zondag bleek dat dit zeer zeker zijn vruchten heeft afgeworpen. De zoon van voormalig MotoGP coureur Jurgen van den Goorbergh was zondag in beide vrije trainingen binnen de top vijf te vinden waarmee hij duidelijk zijn visitekaartje afgaf.

Ook Veijer was zondag goed op dreef. Het jonge talent uit Staphorst, dat de afgelopen seizoenen actief was in het Italiaanse wegracekampioenschap en daar veel respect afdwong – komt dit seizoen uit voor het Spaanse Cardoso Racing – het team van voormalig Grand Prix coureur Louis Cardoso. Deze week reisde Veijer samen met zijn vader af naar Estoril om voor het eerst kennis te maken met zijn nieuwe 2020 European Talent Cup-machine en het voor hem nieuwe Portugese circuit. Veel aanpassingsprobleem leek de jonge Staphorster echter niet te hebben want zondagmiddag tijdens de tweede vrije training prijkte de naam Collin Veijer als derde op de tijdlijst. Een prestatie van formaat gezien de korte voorbereidingstijd, zijn eerste meters in de klasse en zijn collega coureurs met veel meer ervaring en veel meer kilometers op het Estoril circuit.

Ook de jonge Fokkert uit het Overijsselse Oudleusen lijkt deze winter een flinke stap te hebben gemaakt. Had de Talent Team coureur in 2019 tijdens zijn debuutseizoen in deze zeer competitieve klasse nog af en toe moeite om zich te kwalificeren, zondag noteerde Fokkert in de tweede sessie van de dag – hij kwam tijdens de eerste vrije training niet in actie – een verdienstelijke tweeëntwintigste rondetijd.

Wie zijn de belangrijkste tegenstanders in 2020 van onze landgenoten en de favorieten voor de titel?

Er zal sowieso een nieuwe eindwinnaar komen, de kampioen van 2019 is er dit seizoen namelijk niet meer bij. De Spanjaard Ivan Ortola en de Colombiaan David Alonso (beiden uitkomend voor het Openbank Aspar Team), respectievelijk de nummers twee en vijf van het afgelopen seizoen behoren zeker tot de favorieten maar ook namen als Angel Daijiro Sako, Adrian Cruces en Marcos Ruda (Laglisse Academy), die vorig jaar allemaal podiumplaatsen in de klasse wisten te scoren, zullen ook in 2020 weer van zich willen laten horen en meestrijden voor topklasseringen.

Startnummers Nederlanders
Van den Goorbergh zal dit seizoen aan de start verschijnen met zijn vertrouwde startnummer 84, Fokkert opnieuw met startnummer 75, Veijer daarentegen zal in de European Talent Cup geen gebruik kunnen maken van zijn inmiddels vertrouwde startnummer 95 aangezien deze reeds ingenomen was door een andere coureur. De jonge Staphorster zal hierdoor aan de start verschijnen met startnummer 30, het vertrouwde en bekende startnummer waarmee zijn nieuwe teambaas Louis Cardoso jarenlang actief was als Grand Prix coureur.

Uitslagen vrije trainingen zondag:  ETC-FP1  |  ETC-FP2

De races zullen dinsdag 07 juli  live te volgen zijn via o.a. het FIM CEV Repsol YouTube kanaal en de Eurosport Player.

 

Handige links FIM CEV Repsol Estoril 2020:

Tijdschema en volledige uitslagen

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App