De IDM Superbike 1000 coureurs maakten er zaterdag op het TT Circuit Assen een bijzonder spannende kwalificatie van. Markus Reiterberger toonde zich in de uiterste slotfase echter weer ongenaakbaar. Danny de Boer en Pepijn Bijsterbosch zijn zondag de andere twee rijders op de eerste startrij.

De eerste kwalificatietraining werd verreden op een volledig natte baan. Het was andermaal Markus Reiterberger die zich de snelste toonde voor Danny de Boer en de verrassend sterke Finse gastrijder Jari Touvinen. Bobby Bos maakte in deze natte eerste kwalificatietraining indruk met een sterk optreden en een voorlopige tiende startpositie.

De tweede kwalificatietraining begon nog op een natte baan. Een uurtje voor de aanvang van deze training was het gestopt met regenen en gedurende dat uurtje begon de dikke bewolking plaats te maken voor een waterig zonnetje.

Bij aanvang van de training was de baan nog te nat voor slicks maar naarmate de training vorderde werd de baan droger en in de laatste tien minuten zagen we vrijwel iedereen de overstap maken van de regenbanden naar die slicks.

In die laatste tien minuten wisselde de pole positie dan ook veelvuldig van eigenaar totdat Markus Reiterberger met een 1’41 aan de leiding kwam. Op dat moment stond er nog een seconde of 15 op de klok en de daaropvolgende laatste ronde verbeterde de van Zon Remeha BMW rijder zijn tijd nogmaals met een seconde naar 1’40.773 en dat was ruim voldoende voor de definitieve pole positie. Teamgenoot Danny de Boer weerde zich ook kranig maar moest met 1’42.249 op ruime afstand genoegen nemen met de tweede plaats. Wat voor de Boer gold kan ook gezegd worden van Pepijn Bijsterbosch. De SWPN/Stichting Zorgeloos Kind rijder trainde zich met 1’42.677 naar een keurige derde plaats. Dat is Bijsterbosch zijn beste kwalificatie van het seizoen.

Vittoriu Iannuzzo pakte op Suzuki de vierde plaats gevolgd door de Britse Benjan Racing gastrijder Fraser Rogers en MGM Yamaha rijder Florian Alt. Stefan Kerschbaumer, Luca Grünwald, Vincent Lonbois en Jan Bühn maken de top tien vol.

Gastrijder Wayne Tessels trainde zich naar een dertiende startpositie en Bobby Bos mag de beide races beginnen vanaf de 20e startpositie. Bos kwam met nog iets meer dan drie minuten op de klok binnen voor een laatste controle van de bandenspanning van de eerder gemonteerde slicks en ging een minuutje later weer naar buiten. Bos kwam vervolgens met nog twee seconden op de klok over start-finish waardoor hij er nog een snelle ronde uit kon persen. De MGM Yamaha rijder klom met die snelle ronde nog diverse plaatsen tot aan de 20e positie.

Koen Zeelen kende een mindere kwalificatie en moest genoegen nemen met de 25e startpositie. Ook Mike Cleutjens kwam op de verraderlijke baan niet geweldig voor de dag met als gevolg dat hij als 32e en helaas laatste aan de beide races op zondag moet gaan beginnen.

 

Handige links NeroGiardini Motorrad Grand Prix von Österreich:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag