Hickman, Johnston en Birchall broers winnen Isle of Man TT races op maandag

42
Superbike TT winnaar Peter Hickman op volle snelheid over Bray Hill - Isle of Man TT | foto© IOMTTPICS

Maandag werden de eerste races verreden van de Isle of Man TT 2019. Nadat de trainingsweek veel werd gehinderd door slechte weersomstandigheden scheen maandag de zon en wisten Peter Hickman (Superbike TT), Ben en Tom Birchall (Sidecar race 1) en Lee Johnston (Supersport race 1) de eerste races van de week op hun naam te schrijven.

Het was een moeilijke trainingsweek voor alle coureurs, teams en de organisatie. Na een zonnig begin verslechterden de weersomstandigheden en werden alle trainingen van woensdag tot en met zaterdag afgelast. Hierdoor werd ‘Clerk of the Course’ gedwongen om de eerste races uit te stellen zodat de coureurs eerst nog voldoende trainingskilometers konden afleggen op het uitdagende, zeer complexe en immense zestig kilometer lange circuit.

Lees: Harrison het snelst tijdens tot dusver lastig verlopen Isle of Man TT
Lees: Eerste Isle of Man TT races door slecht weer uitgesteld naar zondag
Lees: Isle of Man TT 2019: eerste racedag op z’n vroegst maandag
Lees: Isle of Man TT 2019: Cummins het snelst tijdens kwalificaties op zondag

Maandagochtend werden de aanwezigen op het eiland ontwaakt door een voorzichtige zon die door de wolken scheen en was het droog. Door de veel opgelopen vertraging was het een druk programma op maandag met de Superbike TT en de Sidecar race 1 (die eigenlijk gepland stonden voor zaterdag) en de eerste Supersport race. De Superbike race werd teruggebracht van zes naar vier ronden terwijl de eerste Sidecar en Supersport races hun oorspronkelijke lengte behielden van drie en vier ronden respectievelijk.

Superbike TT
De allereerste race van de Isle of Man TT 2019 zou maandagochtend om 10:45 uur lokale tijd van start. gaan. De omstandigheden waren redelijk gunstig met een volledig droge baan en een schijnende zon, echter waaide het nog wel flink en was het met name over de ‘Mountain’ iets om rekening mee te houden.

Na een kleine vertraging van zo’n twintig minuten ging de race om 11:05 uur van start. Dean Harrison nam de leiding meteen in handen richting de eerste sector (Glen Helen) met een voorsprong van slechts 1,1 seconde voor Peter Hickman met James Hillier daar een seconde achter. Ook Conor Cummins, Michael Dunlop en Michael Rutter begonnen sterk aan hun eerste race van de week.

Richting Ramsey bleef het verschil tussen Harrison en Hickman hetzelfde terwijl Cummins nu opschoof naar de derde plaats. Het begon op een exacte herhaling te lijken van de Senior TT van 2018, het onvergetelijke duel tussen Harrison en Hickman.

Met een openingsronde van 132.48 mph gemiddeld reed Harrison de snelste ronde van de week tot dusver en had hij een leiding van slechts één seconde in handen voor Hickman met Cummins daar zo’n vijf seconden achter. Hillier, Dunlop en Rutter hielden een plaats in de top zes vast terwijl de het een teleurstellende terugkeer was voor de 23-voudig TT winnaar John McGuinness. Zijn Norton SG8 kreeg te maken met een oliedrukprobleem.

Harrison bouwde zijn voorsprong met een halve seconde uit richting Hickman in zijn tweede ronde naar Glen Helen. Vervolgens reed de Kawasaki coureur een zeer sterke sector naar Ballaugh en bedroeg zijn voorsprong 4,8 seconde. Hickman gaf echter niet op en zou vervolgens hard terugslaan.

In het gedeelte over de Mountain bewees Hickman wederom hoe snel hij op dat open, wijde en zeer snelle gedeelte is en was hij ter hoogte van de Bungalow nog slechts 0,045 seconde verwijderd van Harrison. Aan het eind van de tweede ronde had Hickman de leiding overgenomen met een ronde van 132.947 en bedroeg zijn voorsprong richting de Kawasaki coureur zo’n 1,7 seconde. De van het Isle of Man afkomstige Cummins hield zijn derde plaats vast terwijl Hillier op de vierde positie dankzij een snelle ronde een marge wist op te bouwen richting Rutter en Dunlop.

Na twee ronden (zo’n 120 kilometer) is een pitstop noodzakelijk en wordt er naast het vullen van brandstof ook een nieuwe achterband gemonteerd. Hickman zag zijn voorsprong in de derde ronde ter hoogte van Glen Helen verkleinen naar 0,690 seconde met Cummins daar zo’n tien seconden achter.

Echter werd de rode vlag vervolgens gezwaaid voor een incident ter hoogte van Snugborough (de snelle linkerbocht tussen Braddan Brige en Union Mills) waardoor de race ten einde kwam. COTC Gary Thompson besloot om de race niet meer te herstarten en het resultaat te laten beslissen door de stand aan het einde van de tweede ronde. Dit betekende dat Hickman de racewinnaar werd voor Harrison en Cummins en daarmee zijn derde TT zege tot dusver behaalde. Hillier werd vierde voor Rutter en Dunlop met daarachter David Johnson, Jamie Coward, Gary Johnson en Davey Todd in de top tien.

Peter Hickman (10) leidt Ian Hutchinson (4) bij het ingaan van de Bottom of Barregarrow – Isle of Man TT | foto© Dave Kneen / Pacemaker Press

Volledige uitslagen Superbike TT

Sidecar race 1
Vervolgens was het tijd voor de eerste race van de zijspannen. De overtuigende winnaars van beide races vorig jaar, de broers Ben Birchall en Tom Birchall, kenden een lastige trainingsweek en het was maar de vraag hoe het ze zou vergaan in deze eerste race.

De Birchalls lieten meteen zien dat een slechte trainingsweek hun niets hinderde en ter hoogte van de eerste sector (Glen Helen) in de eerste ronde hadden ze al een voorsprong van 4,1 seconde voor John Holden / Lee Cain met Pete Founds / Jevan Walmsley daarachter op de derde plaats. Alan Founds / Jake Lowther namen de vierde positie in handen voor Gary Bryan / Phil Hyde en Lewis Blackstock / Patrick Rosney.

Voor voormalig TT winnaars Tim Reeves en Mark Wilkes ging het na minder dan een kilometer al mis aangezien zij strandden ter hoogte van de Bottom of Bray Hill. Ook 17-voudig TT winnaar Dave Molyneux kende al vroeg pech met zijn nieuwe passagier Harry Payne aangezien hun race ter hoogte van Braddan Bridge ten einde kwam.

Ter hoogte van het derde meetpunt (Ramsey) bedroeg de voorsprong van de Birchalls zo’n 8,7 seconde en leken zij op weg naar wederom een overtuigende overwinning. Holden / Cain hadden de tweede positie stevig in handen terwijl daarachter een intens duel plaatsvond voor de derde positie tussen Founds / Lowther en Founds / Walmsley. De twee coureurs met de achternaam Founds zijn de broers Alan en Pete.

Ben en Tom Birchall zouden opnieuw domineren en waren zelfs op weg om hun eigen ronderecord van vorig jaar flink te verbreken. Toen ze echter door middel van een pitbord zagen dat hun voorsprong groot genoeg was namen ze wat gas terug en was die ronde uiteindelijk slechts één seconde langzamer dan het ronderecord met een indrukwekkende 119.129 mph.

De Birchalls behaalden door middel van een dominante race, met een uiteindelijke voorsprong van zo’n 48 seconden, hun negende TT overwinning waarvan zes op rij. John Holden en Lee Cain werden wederom tweede terwijl Alan Founds en Jake Lowther met de derde positie hun tweede TT podium behaalden. Pete Founds en Jevan Walmsley werden vierde terwijl de zeer indrukwekkende nieuwkomers, de broers Ryan en Callum Crowe, vijfde werden.

De zijspan van Ben en Tom Birchall komt los bij het ingaan van Union Mills – Isle of Man TT | foto© IOMTTPICS

Volledige uitslagen Sidecar TT race 1

Na deze zijspanrace was er tijd voor twee ronden kwalificatie voor de Lightweight klasse, aangezien er voor die klasse nauwelijks rijtijd beschikbaar was afgelopen week. Jamie Coward was daarin het snelst met een 119.43 ronde voor Michael Dunlop en Gary Johnson. Lee Johnston klokte de vierde tijd voor Michael Rutter en Derek McGee met daarachter Stefano Bonetti, Peter Hickman, Paul Jordan en Dominic Herbertson in de top tien.

Voor Derek McGee kwam de racedag echter ten einde aangezien hij crashte ter hoogte van Greeba Bridge. De Ier werd met een helikopter naar het Nobles Hospital gebracht met verwondingen aan zijn been. Verder gaat het momenteel naar omstandigheden goed met McGee.

Na deze kwalificatiesessie werden de wegen geopend zodat mensen van hun werk naar huis konden komen waarna de wegen ’s avonds weer werden gesloten voor de laatste race van de dag.

Supersport race 1
De omstandigheden waren nog steeds gunstig voor de Supersport race op maandagavond, echter pakten donkere wolken zich langzaam maar zeker samen boven het eiland voorafgaand aan deze race over vier ronden.

Het was James Hillier die sterk begon en ter hoogte van Glen Helen een voorsprong van 1,3 seconde had voor Lee Johnston met Gary Johnson daar weer een seconde achter. Dean Harrison nam de vierde positie in handen voor Jamie Coward en Michael Dunlop.

Dean Harrison (2) leidt Conor Cummins (1) door Kirk Michael – Isle of Man TT | foto© Lucas Croydon

Ter hoogte van Ballaugh wist Hillier zijn voorsprong met drie tienden te vergroten en bleef de volgorde daarachter hetzelfde, echter was Peter Hickman opgeklommen naar de vijfde positie. Bij het ingaan van de Ramsey Hairpin had Johnston zijn achterstand verkleind naar 0,6 seconden en gingen ze voor het eerst de ‘Mountain’ over.

Bij het passeren van de Bungalow nam Johnston voor het eerst de leiding over en met een openingsronde van 126.03 mph had de kleine Noord-Ier een marge van 1,9 opgebouwd richting Hillier met Hickman daarachter op de derde positie.

Johnston wist zijn voorsprong vervolgens te vergroten naar 3,9 seconde richting Hillier terwijl Hickman slechts een halve seconde was verwijderd van de Kawasaki coureur op de tweede plaats. Harrison nam de vierde positie over van Johnson terwijl Dunlop weinig indruk wist te maken op de zesde plaats.

Het was een spannende tweede ronde met zeer kleine verschillen maar op het westelijke gedeelte van het eiland, bij het uitkomen van Kirk Michael richting Rhencullen, begon het te regenen en besloot de organisatie vroegtijdig te beëindigen. Toen de coureurs aan het einde van de tweede ronde de pits indoken voor een pitstop werd, tot hun eigen verrassing, de zwart-wit geblokte vlag gezwaaid en was de race daarmee ten einde gekomen.

Johnston werd daardoor de winnaar en behaalde hiermee de eerste TT overwinning van zijn carrière. Hillier werd tweede met Hickman daarachter op de derde positie. Verder maakten Harrison, Dunlop, Cummins, Johnson, Coward, Todd en Hutchinson de top tien compleet.

Supersport race 1 winnaar Lee Johnston op zijn Yamaha YZF-R6 ter hoogt van Quarterbridge – Isle of Man TT | foto© IOMTTPICS

Volledige uitslagen Supersport TT race 1

Het incident dat zorgde voor een rode vlag in de Superbike TT bleek een crash te zijn voor Daley Mathison. De 27-jarige coureur, rijdend voor het Penz13.com BMW team overleed ter plekke aan zijn verwondingen. De Racesport.nl redactie wenst veel sterkte aan zijn familie, vrienden en alle andere betrokkenen.

Voor vandaag (dinsdag) had de organisatie nog wel een programma gepubliceerd maar het was maandagavond al duidelijk dat dit niet door zou gaan omdat er flinke regenval voorspeld werd. Dit bleek uiteindelijk ook het geval te zijn en is het programma voor de dinsdag afgelast. Voor woensdag is er vanuit de organisatie nog geen planning gepubliceerd maar we kunnen verwachten dat de Superstock race (die gepland stond op maandag) sowieso verreden zal worden. In het originele schema zouden woensdag de tweede Supersport race, de Lightweight race en de TT Zero race verreden worden, hoe dit echter in het programma opgenomen wordt zullen wij hier later middels een update plaatsen. Het is uiteraard ook maar de vraag of de weersomstandigheden meewerken; als het woensdag opnieuw regent zal het programma wederom afgelast worden en moet de organisatie gaan kijken naar een back-up plan.

Update: inmiddels is bekend hoe het programma voor woensdag en donderdag eruit gaat zien, mochten de weersomstandigheden dit toelaten. Let op: dit zijn lokale tijden.

 

Het Britse ITV4 zendt iedere avond om 22:00 uur Nederlandse tijd een programma uit over de Isle of Man TT van dit jaar en een samenvatting van de op die dag afgespeelde gebeurtenissen. Het lokale Manx Radio (deze twee weken omgedoopt tot Isle of Man TT Radio) houdt gedurende de dag de gebeurtenissen rond het eiland bij en verzorgt live commentaar bij de races die hopelijk zullen worden verreden. Dit radiostation is te beluisteren via deze player.